Marian Preda, rectorul Universității din București, critică extrem de dur proiectele Legilor Educației: Accentuează politizarea învățământului și alimentează inechitățile. Să nu ne mire că tinerii vor continua să plece din țară

Publicat: 07 03. 2023, 10:54
Marian Preda, rectorul Universității din București. Sursa foto: Marian Preda / Facebook

Sociologul Marian Preda, rectorul Universității din București, a criticat extrem de dur proiectele Legilor Educației puse în dezbatere publică de ministrul Ligia Deca. Acesta a acuzat că noile prevederi accentuează implicarea politicului în învățământ, încurajează meditațiile și alimentează inechitățile. Dacă universitățile românești vor pierde locuri și de acum încolo în topurile internaționale, iar tinerii români vor continua să plece în străinătate, să nu ne mire, a spus Preda.

„Sunt sigur că anul viitor vor apărea crize succesive generate de nemulțumirile la nivelul altor universități și la nivelul societății, atunci când vor apărea de exemplu primele suspiciuni de incorectitudine la admiterea în liceu, la angajările în universități, în alegerile rectorilor sau la numirile de decani, de prorectori și de alți responsabili în interiorul universității.

Și mai ales cred că va fi foarte greu să explicăm la nivel european de ce unii rectori din România sunt de 12, 17 sau 22 de ani în funcție și tare mi-e teamă că, pe termen mediu și lung, ne vom trezi cu stegulețe și condiționalități și privind educația, așa cum avem acum privind pensiile speciale sau cum am avut în trecut în domeniul justiției și în alte domenii. Pentru că nu poți să păstrezi forme de democrație originale în sisteme europene cu democrații reale”, a declarat rectorul Universității din București, pentru edupedu.ro.

Marian Preda, despre examenul de admitere la liceu

Rectorul a criticat decizia ministrului de a permite liceelor mari să organizeze examene de admitere, pe lângă Evaluarea Națională. 60% dintre locuri ar urma să fie ocupate în urma acestor examene. Preda a susținut că Deca practic a cedat grupului de lobby format din directorii de licee bune și a explicat de ce măsura încurajează meditațiile și accentuează controlul politicului asupra sistemului de educație.

Aceste examene vor fi „sub controlul conducerii liceului, care la rândul ei este susținută, numită și influențată de inspectorul, de inspectoratul școlar județean, unde controlul politic este evident.
În felul acesta, de unde până acum aveam o admitere la liceu eminamente națională cu subiecte naționale, cu o corectură în alt județ, deci fără controlul inspectoratului județean care la rândul lui este controlat politic, de data aceasta vom avea 60% din locuri distribuite pe baza unor examene pe care putem să suspectăm că cel puțin în anumite județe directorii numiți politic și inspectorii le vor putea adapta la interesele locale.

Eu nu văd de ce lobby-ul acesta al directorilor și al meditațiilor, lobby-ul meditatorilor pentru admiterea în licee nu ar favoriza discret sau direct pe copiii oamenilor politici, pe cei care pot plăti meditații cu profesorii de la licee, cu cei care gândesc subiecte și fac ulterior corectura”, a explicat Marian Preda, pentru edupedu.ro.

Preda a criticat și propunerea privind mandatele rectorilor

Marian Preda a mai susținut că ministrul Ligia Deca a cedat încă unui mare grup de interese, cel al rectorilor conectați politic direct, „în sensul că sunt membri cu funcții importante în partidele politice guvernamentale, în PSD și în PNL, și sunt unii dintre ei parlamentari”.

„Legea vine cu o ipocrizie spunând că limitează numărul de mandate la două. Două de acum încolo, după ce sunt destui rectori cu trei mandate. Au fost 12 ani rectori, o să mai fie încă 10, deci în total vor fi la conducerea universităților 22 de ani. (…) La rectorul în funcție, toți votanții îi sunt subordonați; așadar, se creează un avantaj competițional major, pentru că rectorul poate să influențeze salarizarea, angajarea, sancționarea, numirea în funcții și atunci toate acestea îi dau un control suplimentar asupra votanților și, implicit, asupra voturilor lor. Când lucrul acesta se perpetuează 22 de ani, este clar că nu mai există o libertate de opțiune și o egalitate de șanse între potențialii candidați la funcția de rector. Rectorul în funcție are un avantaj competițional aproape imbatabil“, a explicat Preda, pentru edupedu.ro.

Acesta a susținut că n-ar trebui să ne mire dacă un tânăr profesor sau cercetător va pleca să-și facă o carieră în străinătate: „De ce credeți că un tânăr profesor sau cercetător, performant într-o universitate din România, ar rămâne în continuare aici, când vede că rectorul este aproape pe viață și că, implicit, cei care sunt în sistemul intern care îl susține pe rector sunt de neclintit? Unde își mai găsește el locul?“.

Rectorul Marian Preda a precizat că toate aceste probleme pot fi evitate dacă proiectele Legilor Educației, așa cum au fost ele avansate de ministrul Ligia Deca, vor fi corectate la dezbaterea și votul din Parlament.

Marian Preda a explicat de ce politizarea învățământului e o problemă majoră

În același interviu, rectorul a explicat faptul că politizarea sistemului de educație este cu adevărat o problemă majoră deoarece în desemnarea oamenilor pe posturile importante și în exercitarea acestor funcții nu se va mai ține cont de performanță și de interesul general, binele elevului, respectiv al studentului, ci strict de loialitatea acelei persoane față de partid și interesele partidului.

„Cum credeți că va proceda în România un director de liceu sau un rector la o universitate locală, dacă i se spune de la partid că trebuie să angajeze în funcție un membru de partid marcant sau soția sau copilul unuia, știind că partidul l-a numit acolo? De altfel, vedem ce se întâmplă în restul administrației publice, unde oamenii sunt numiți până jos, la portar, pe criteriul recomandării politice și nu pe competență. (…)

Trei rectori-politicieni de la PNL și PSD au fost anunțați ca negociatori privind legile educației (Sorin Cîmpeanu, Marilen Pirtea și Mihnea Costoiu – n.r). Ce interese au reprezentat ei în timpul negocierilor, pe cele politice, ale partidului, sau pe cele apolitice, ale Universității pe care o conduc?”, a mai declarat rectorul Marian Preda, pentru edupedu.ro.