Patronul Politehnicii Timişoara, Marian Iancu, a fost condamnat, marți, la 12 ani de închisoare cu executare în dosarul Rafo. Decizia Curții de Apel București este definitivă, informează B1 Tv.
Omul de afaceri a fost trimis în judecată încă din 2006 pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a mărit astfel cu doi ani pedeapsa primită de Iancu, în urma judecării cauzei la Tribunalul Bucureşti.
Sume în lei, euro şi dolari, totalizând peste 800 de milioane de lei, trei terenuri şi o clădire îi vor fi confiscate omului de afaceri Marian Iancu, în urma deciziei definitive de marţi a Curţii de Apel Bucureşti prin care acesta a fost condamnat la 12 ani de închisoare în dosarul RAFO. Instanţa a dispus confiscarea de la Marian Iancu a sumelor de 232.129.260 de lei, reprezentând diferenţa de preţ între marfa de provenienţă ilicită introdusă în circuitul civil şi prejudiciul cauzat bugetului de stat prin neplata TVA-ului şi a impozitului pe profit, de 148.934.438 de dolari şi 13.133.541 de euro, sume provenind din săvarşirea infracţiunilor deduse judecăţii.
Fratele omului de afaceri, Octavian Iancu, a primit de asemenea o pedeapsă mai mare, de la 9 la 10 ani. Şi Constantin Mărgărit, condamnat de tribunal la 9 ani, va face tot 10 ani de detenţie.
Gheorghiţă Iancu şi Marius Turică au rămas cu pedeapsele de 7 ani date de tribunal. Şi Silviu Neacşu a rămas cu pedeapsa iniţială, de 3 ani de închisoare cu suspendare.
În schimb, pedeapsa lui Alex Martin (Akaroglu Cuneyt) şi a lui Elenkalan Hayrettin au crescut, cu doi ani, la 9 ani de închisoare.
Ultimul inculpat din dosar, Basaran Kadri Mazhar, a fost condamnat definitiv de CAB, în martie, la 5 ani de închisoare cu executare, după ce Tribunalul Bucureşti îi dăduse 9 ani.
În 28 noiembrie 2011, Marian Iancu, pe atunci patronul al clubului de fotbal Poli Timişoara, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la zece ani de detenţie în dosarul Rafo, în timp ce fratele său, Octavian Iancu, şi Constantin Mărgărit au primite câte nouă ani. Decizia Tribunalului a fost constestată la Curtea de Apel Bucureşti.
Tribunalul Bucureşti a arătat, în motivarea deciziei de condamnare a lui Iancu, faptul că acesta este vinovat de faptele reţinute de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi că o serie de vicii grave de formă, precum şi atitudinea omului de afaceri faţă de complicii săi au dus la „dejucarea” planurilor ilegale ale acestuia.