Marian Godină, reacție după cazul Onești. Dezvăluiri din cadrul Poliției Române: „Da, ați citit bine”

Publicat: 03 03. 2021, 14:45
foto: Libertatea.ro

Marian Godină, cel mai popular polițist din România în social media, a împărtășit din experiența sa practică desfășurată la Poliția Română. Reacția lui Godină a venit în urma intervenției eșuate a polițiștilor din Onești, unde doi muncitori au fost sechestrați și măcelăriți de un bătrân în vârstă de 68 de ani.

Deși se dezbat multe ipoteze, cu privire la felul în care polițiștii ar fi putut acționa, pentru salvarea celor două persoane, nu prea stau în picioare, în opinia lui Godină. Și Godinăeste mult mai puțin pregătit decât ar trebui pentru o eventuală intervenție riscantă, potrivitmesajului postat pe pagina sa de Facebook.

„Anul trecut, ca polițist la SAS, am tras în poligon de patru ori. De patru ori într-un an, ați citit bine. Și aș zice că au fost doar trei, dar pentru că nu-mi amintesc exact și nu vreau să mint, zic patru, deși înclin spre trei.Iar unii visează sniperi pe blocuri și rapel din elicopter…”, a declarat Marian Godină.

Cum ar fi trebuit să procedeze polițiștii. Verdictul lui Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist

Pentru intervenția propriu-zisă trebuia să acționeze un om cu experiență. Acesta și-ar fi dat seama imediat că nu se poate discuta cu atacatorul și ar fi cerut mai repede acțiunea în forță. De altfel, Chesnoiu a precizat că mulți polițiști se feresc să-și folosească armele pentru că „dacă trag un foc de armă, nu știu câte extemporale trebuie să dea”.

„Problema e de procedură. (…) Poliția de acolo trebuia să acționeze când și-a dat seama că nu era dialog acolo. Au discutat polițiștii. Acel individ îi înjura, îi acuza de nu știu ce… Cel mai bătrân judiciarist, dacă intra puțin în discuție și raporta că nu se poate discuta, trebuia în secunda doi să se dea ordin de atac. E foarte simplu.

Poliția cercetează, procurorul criminalist sau ce-i acolo de caz e șeful acelei echipe. De multe oi se stă prea mult pe proceduri, ca la Caracal, așteptăm să se facă dimineață, sărim gardul și să ne dea hârtie procurorul. Dacă îi lăsa pe polițiști să acționeze după intuiția, după experiența lor, percutau imediat că știau ce au de-a face, dar trebuie lăsați că dacă trag un foc de armă, nu știu câte extemporale trebuie să dea și s-au săturat să pățească chestii de genul ăsta și așteaptă să primească ordin stau cuminți în banca lor”, a declarat Liviu Chesnoiu, pentru B1 TV.