Marian Daragiu, delegatul Ministerului Educației la Romani Week 2022: Sute de romi, din toată Europa, ne facem vocea auzită în Parlamentul European în această săptămână

Publicat: 17 05. 2022, 20:07
Foto: Facebook @ Marian Daragiu

Ministerul Educației l-a delegat pe subsecretarul de stat Marian Daragiu, vicepreședinte al Partidei Romilor Pro-Europa, să reprezinte instituția la conferința Romani Week 2002, eveniment care se va desfășura la Bruxelles, în perioada 16-19 mai, și care este dedicat romilor din Europa, transmite roeducatia.ro.

Scopul dezbaterii programate să se desfășoare la Bruxelles este acela de a găsi soluții cu privire la problema incluziunii romilor din comunitățile defavorizate.

Cu ocazia Zilei Rezistenței Romilor, sărbătorită anual pe 15 mai, subsecretarul de stat Marian Daragiu a ținut să transmită un mesaj de încurajare pentru romii din România și spune că vocea lor se va face auzită în Parlamentul European chiar în această săptămână.

„Data de 16 mai 1944 reprezintă ziua în care romii închiși în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, din Polonia, s-au opus cu succes tentativei precipitate a naziștilor de a-i extermina în masă, luptându-se pentru dreptul lor la viață și la umanitate. Din păcate, nu au făcut decât să-și amâne sfârșitul tragic cu câteva luni, pentru că în noaptea de 2 spre 3 august, naziștii au revenit exterminându-i pe toți cei 3.000 de romi din lagărul cunoscut ca «Zigeunerlager».

În amintirea acestei acțiuni, în fiecare an, pe 16 mai, celebrăm Ziua Rezistenței Romilor!

În această săptămână, în Parlamentul European sute de romi, din toată Europa, reprezentanți ai istituțiilor publice, ai societății civile, activiști pentru drepturile omului, tineri și vârstnici, ne facem vocea auzită, cunoscând îndeaproape valoarea și nevoia respectării vieții și a demnității umane. Opre Roma!”, a declarat Marian Daragiu.

Marian Daragiu: Educația interculturală și etnoculturală, o preocupare constantă a Ministerului Educației

Ministerul Educației, spune oficialul, se preocupă în mod constant de facilitarea accesului copiilor romi la sistemul educațional românesc și de procesul de integrare a lor în societate.

„Educația interculturală și etnoculturală, elaborarea, promovarea și includerea în procesele educaționale a conținuturilor legate de istoria romilor, este o preocupare constantă a Ministerului Educației, care înțelege nevoia de a facilita accesul la astfel de informații, atât pentru cadrele didactice cât și pentru copii și elevi, pentru a contribui la dezvoltarea unei societăți incluzive, non-discriminatorii și bazate pe înțelegere și bună conviețuire între cetățenii săi, deopotrivă”, a spus Marian Daragiu, de la Bruxelles, pentru roeducatia.ro.