Maria Grapini se compară cu Marin Preda și-și trece așa-zisul roman ”Viața între scrieri și transcrieri” la rubrica ”Activitate științifică”. Nu par s-o deranjeze frazele pline de ridicol și pasajele copiate de pe Internet.
”Viața între scrieri și transcrieri”, carte pe care Maria Grapini a publicat-o în 2012, conține fragmente copiate de pe Wikipedia, de pe forumul Sfatul Bătrânilor și de pe site-ul Info Travel Grecia, fiind asumate drept creație personală, scriu jurnaliștii de la recorder.ro.
Nu-i vorbă, sunt și pasaje întregi care categoric îi aparțin autoarei. Se vede asta din dialogurile siropoase și din considerațiile pline de miez despre viață, fericire și reușită în afaceri.
Grapini își ridică ea însăși o odă, camuflată într-un soi de mini-roman în care personajul principal este Oana Rădulescu, ”o recunoscută femeie de afaceri în România și în lume”.
Povestea devine palpitantă când Mark, iubitul american al Oanei, este anchetat pentru corupție și suferă o mare nedreptate din partea justiției americane. Aici, lucrurile devin confuze și americanul Mark începe să semene foarte bine cu corupții noștri, notează recorder.ro.
Oana pleacă într-un final la New York să-i ridice moralul prietenului ei. Îi dăruiește acestuia cartea ”Rostul încercărilor”, de Arsenie Boca, și îl atrage pe calea înțelepciunii asiatice, vorbindu-i despre AIKIDO. În acest moment, autoarea Maria Grapini fură mai multe pasaje de pe Internet despre AIKIDO.
Oana reușește să-și scape iubitul de problemele din justiție. Pentru a sărbători, cei doi merg într-o vacanță în Grecia, iar el povestește lucruri interesante despre istoria acestei țări, dovedind o cultură generală impresionantă. De fapt, sunt fragmente pe care autorul Maria Grapini le-a cules direct de pe Wikipedia sau de pe site-uri cu recomandări turistice, fără să citeze sursa, precizează recorder.ro.
Întrebată în legătură cu această ”operă de artă”, Maria Grapini a respins inițial acuzația că a furat pasaje de pe Internet. După ce i-au fost prezentate fragmentele în cauză, aceasta a dat înapoi: ”Bine, dar acolo nu se poate inventa, istoria e istorie. Ați fi vrut să inventez altceva despre Grecia? Dumneavoastră dacă ați scrie o carte și ar trebui să cuprindeți ceva despre istoria unei țări, ați inventa istoria țării? Eu am scris o carte și am scris-o cu plăcere. E dreptul meu de cetățean. Dacă președintele Uniunii Scriitorilor și-a asumat să citească manuscrisul și apoi să scrie coperta, înseamnă că e în regulă”.