Mari cantități de deșeuri, arse lângă București. Fostul șef al Gărzii de Mediu explică ce sancțiuni se aplică în aceste situații (VIDEO)

Mari cantități de deșeuri, arse lângă București. Fostul șef al Gărzii de Mediu explică ce sancțiuni se aplică în aceste situații (VIDEO)
foto: captură B1 TV

La marginea Capitalei, autoritățile au descoperit mari cantități de deșeuri toxice arse, în special cauciucuri, cabluri electrice şi resturi provenite din dezmembrări auto.

Fumul toxic este respirat zi de zi de locuitorii Capitalei. De exemplu, săptămâna asta, rețelele care măsoară calitatea aerului din București au înregistrat depășiri de aproape 700% pentru cel mai periculos indice de poluare în marile orașe.

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu a vorbit despre acest fenomen și efectele lui, în direct pe B1 TV.

Poluarea din București, la cote extrem de periculoase. Care sunt principalele surse

Fostul șef al Gărzii de Mediu a explicat, în primul rând, de unde provin sursele de poluare masivă în București.

„Depozitele de cauciucuri și alte deșeuri sunt dispuse concentric în jurul Bucureștiului, pornind de la Glina, Chiajna, Popești Leordeni, 1 Decembrie, Țintești, Ștefănești – le găsim peste tot.

Din păcate, Ilfovul s-a transformat într-un centru de depozitare legală de deșeuri, avem0 deșeuri și inflamabile și deșeuri periculoase pentru că la Bolintini au ars și deșeuri periculoase, dar și deșeuri din materiale de construcții”, a explicat fostul șef al Gărzii de Mediu, în exclusivitate pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ce pățesc persoanele care incendiază deșeuri

Fostul șef al Gărzii de Mediu a precizat care sunt consecințele în cazul în care o persoană decide să pună în practică o astfel de incendiere.

Pagubele aduse sănătății sunt extrem de mari (…) Ei iau o amendă, să zicem o amendă mai mare de 10.000 de lei, dar nu o plătesc.

Spre exemplu, la cazul Bolintii, oamenii nu plătesc amenda, cu asta se ocupă ei: dezmembrează autovehicule, aduc gunoaie din altă parte, le dau foc. 

Le dau o amendă și nu o plătesc, nu o plătește nimeni. (…) Ministerul Mediului are nevoie de un sistem modern de măsurare a calității aerului, de exemplu pentru un incendiu noi nu știm ce valori de gaze au fost emise în aer, nu avem date concludente (…) Nu avem date concludente cu privire la fumul care poluează Bucureștiul și nici date concludente cu privire la fumu sobelor care card alt combustibil în afară de gaz”, a mai explicat Octavian Berceanu.

Incendiu de proporții în Bolintini, pe un câmp unde se aflau cauciucuri și alte deșeuri din plastic

Pompierii din Giurgiu au fost chemați într-o misiune de stingere a unui incendiu de vegetație, scăpat de sub control. Aproximativ 10 hectare de vegetație uscată pe care se aflau, însă, și cauciucuri uzate sau diverse alte materiale plastice au ars. Reprezentanții Gărzii de Mediu au fost prezenți la fața locului pe toată durata acțiunii.

Pompierii din două județe au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu de proporții în localiatea Bolintin Vale, din județul Girgiu.

Primele verificări arată că unii localnici ar fi vrut să ardă niște deșeuri plastice și cauciucuri. Flăcrile au cuprins și vegetația din jur și până la urmă focul s-a exrtins pe aproape 10 hectare, iar un nor negru de fum a acoperit toată zonă. În ajutor au fost chemați și pompierii din București, care au ajuns la locul incendiului cu două autospeciale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`