Marea Neagră și Delta Dunării, sufocate de gunoaiele aruncate de pe nave. Ministrul Mediului nu recunoaște problema

Marea Neagră și Delta Dunării, sufocate de gunoaiele aruncate de pe nave. Ministrul Mediului nu recunoaște problema
captură video PRO TV

Zona dintre Gurile Dunării și Insula Sacalin, una dintre cele mai frumoase zone din România, începe să se sufoce din cauza gunoaielor aruncate de pe navele maritime, o situație cunoscută de autorități, potrivit Stirileprotv.ro.

Deși autoritățile cunosc situația din zonă, acestea susțin că nu dispun de dotarea necesară pentru a-i prinde pe cei care aruncă deșeuri – 90% dintre ele sunt din plastic, un material care se descompune în sute de ani.

Marea Neagră și Delta Dunării, sufocate de gunoaie

Un raport realizat de Agenția Europeană de Mediu arată că Marea Neagră este cea mai poluată din Europa. Probleme sunt și în Delta Dunării, care adună resturile purtate de fluviu prin cele 10 țări pe care le parcurge, dar și mizeria de pe nave.

Zona este protejată de lege, dar Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, care ar trebui să monitorizeze situația, are un singur angajat în acest sens, iar el nu poate ține pasul cu desfășurarea evenimentelor.

Guvernatorul Deltei Dunării, Teodosie Marinov, a însoțit echipa de la „Inspectorul Pro” pe o plajă sălbatică dintre Canalele Perișor și Ciotica. El spune că aruncatul gunoaielor de pe vapor a devenit o tendință.

Echipa de la „Inspectorul Pro” a aflat informații neoficiale potrivit cărora unele vapoare vin încărcate special cu deșeuri pe care le aruncă apoi în mare. De cele mai multe ori, aceste evenimente se petrec în timpul nopții, iar cei responsabili sunt imposibil de prins.

„Problema nu este doar de a aduna gunoaiele de pe luciul apei, problema este unde ducem gunoiul, pentru că m-am lovit de foarte multe ori de problema aceasta. În zona portului Tomis, nu avem tomberoane. Avem doar tomberoane mici, iar cei de la terase ne ceartă dacă aruncăm gunoiul la terasele lor. Aşa că am fost pus în situaţia de a duce gunoiul până acasă…”, a declarat guvernatorul Deltei.

Deși echipa de la „Inspectorul Pro” i-a prezentat imaginile filmate, ministrul Mediului, Mircea Fechet, nu recunoaște problema.

„Din informaţiile pe care le am, nu mi s-a comunicat vreodată că am avea vreo problemă de gestionare a deşeurilor în portul Sulina, sau oriunde în Delta Dunării. Cu alte cuvinte, exista infrastructura de colectare, mai trebuie să existe şi bunăvoinţa celor obligaţi să respecte legea”, a declarat oficialul, Stirileprotv.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`