Marea Neagra, groapa de gunoi a turiștilor

Marea Neagra, groapa de gunoi a turiștilor
Foto: Pixabay

Numărul mare de turiști de pe litoral influențează inevitabil și cantitatea de gunoi care rămâne în urma lor și nu vorbim de o cantitate mică, ci de câteva tone. Din păcate 8 din 10 deșeuri aruncate de turiști pe litoral sunt din material plastic.85% dintre deșeurile descoperite pe plajele cele mai aglomerate din județul Constanța sunt din plastic, restul reprezentând deșeuri din metal, sticlă/ceramică, cauciuc, hârtie/carton, textile și lemn procesat.

Deșeurile din mare

Din păcate o buna parte din deșeurile pe care le aruncă turiștii pe plajă ajung inevitabil și în Marea Neagră. Cele mai multe deșeuri plutittoare din apă sunt din plastic, procentul ajungnd pana la 89% din totalul gunoaielor din mare. Problema e din ce în ce mai mare și pe termen lung poate afecta fauna, dar și vegetația de pe litoral. Programele guvernamentale de prevenire și reciclare selectivă nu au efectul scontat și oamenii nu țin cont de probleme de mediu cu care ne confruntăm.

România nu reciclează

Într-un top, România se află pe penultumul loc în UE la reciclare cu mai puțin de 50% de cantiate de deșeuri reutilizabile. Problema principală este că infrastructura de care dinspunem e slab dezvoltată și proiectele ONG-urilor nu au rezultatele scontate.
Ambalajele din plastic au atins in 2019 un volum total de 15,4 milioane de tone, fiind al doilea cel mai important material de ambalaje din UE. Cifra este in crestere cu 26,4% comparativ cu anul 2009, potrivit barometrului Eurostat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`