Marea Neagră are cea mai infectă apă din Europa. Ce trebuie să știe turiștii care merg pe litoral

Marea Neagră are cea mai infectă apă din Europa. Ce trebuie să știe turiștii care merg pe litoral
Foto: Inquam Photos / George Călin

Atenție pentru turiștii care vor să meargă în vacanță pe litoralul Mării Negre. Rapoartele arată faptul că apa Mării Negre este cea mai murdară din Europa și este infestată cu substanțe reziduale.

Conform proiectul EU4EMBLAS –  Uniunea Europeană pentru optimizarea monitorizării mediului din Marea Neagră transmite că apa Mării Negre este cea mai murdară din Europa, conform Click.ro.

În Marea Neagră sunt deversate reziduuri din 20 de țări din Europa

În adâncurile din Marea Neagră s-au descoperit depozite mari de hidrogen sulfurat, iar comunicarea cu Mediterana este foarte îngustă și din acest considerent  Marea Neagră are o parte dintre caracteristicile unui lac imens. Se pare că  dispersia agenților poluanți este foarte mică.

De asemenea, pe fundul platformei continentale  oxigenul este  redus din cauza hidrogenului sulfurat din adâncuri.  Acesta reprezintă și unul dintre factorii care amplifică efectele poluării.

Astfel că,  există 50 de unități de substanțe poluante pe metru pătrat, pe când  în Marea Neagră sunt înregistrate valorile a 90 de substanțe periculoase, potrivit experților proiectului susținut de Uniunea Europeană, în Marea Mediterană.

Mediterana, de două ori mai curată decât Marea Neagră

Experții mai arată că apa Mării Negre este de două ori mai murdară decât cea din Marea Mediterană, conform alephnews.ro.

De exemplu, datele de anul trecut  transmise de autorități arătau că s-a descoperit că Litoralul era un veritabil focar de enterococi, iar  poluarea din Marea Neagră a apărut din mai multe cauze. Una dintre ele este și  transportul maritim, fiind responsabil pentru reziduurile de petrol și derivați care au ajuns în apă.

În acest context, apele uzate sunt una dintre principalele cauze de poluare în Marea Neagră.

Se pare că bazinul mării adună ape uzate  din alte 20 de țări din Europa și de la orașele riverane.

Conform sursei citate, compușii organici și anorganici din aceste ape reprezintă factorii care au contribuit la infecțiile gastro-intestinale care îi  afectează astfel  pe turiști.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)