Pescarii români ar putea primi o misiune care să salveze vieţi: să cureţe marea de plastic.
Cantități mari de plase și deșeuri rămân pe fundul mării, amenințând viața animalelor marine, cât şi sănătatea oamenilor.
Se pare că Marea Neagră s-a transformat într-o mare de plastic. Acest lucru a devenit o amenințare ascunsă şi fatală pentru habitatul animalelor, precum și o otravă care ajunge încet, dar sigur, în alimentația noastră, notează observatornews.ro.
„Bineînţeles că toate furtunile rup şi mărunţesc aceste bucăţi de plastic, îl aduc în forme ingerabile de către vietăţile marine şi mai departe de către noi. Îl găsim în farfurie, avem obiceiul să-l tratăm termic pe peşte şi de aici, acest plastic să fie şi mai periculos, chiar cancerigen”, a declarat Marian Avram, preşedinte ANPA.
În fiecare an voluntarii şi biologii scot la suprafaţă tone de deşeuri marine.
„Una din soluţii ar fi colectarea deşeurilor marine cu bărcile pescăreşti. Acest proiect nu este simplu. Pentru că pescarii aduc deşeurile la mal, da? Acestea trebuie sortate, după care la mal trebuie să pregătim urgent o infrastructură. Cine preia aceste deşeuri? Cine plăteşte pescarul pentru munca prestată?”, a spus Laurenţiu Mirea, federaţia pescarilor.
Aprobat deja de Comisia Europeană, acest proiect își propune ca pescarii să fie plătiţi pentru extragerea plaselor dăunătoare.
„E o idee foarte bună, deoarece noi facem asta benevol, suntem obligaţi să facem asta pentru că nu putem pescui altfel”, a spus Victor Mociu, pescar.
„Prin uneltele lor de pescuit vor agăţa aceste plastice, fie ele plase abandonate, fie PET-uri. Le aduc în barcă, după care le aduc la mal şi le predau în porturile pescăreşti, unui centru de colectare”, a mai menționat Mihai Leonov, reprezentant Ministerul Agriculturii.
Cu toate acestea, în prezent, în România nu există centre de colectare a deşeurilor din mare. Acestea urmează să fie construite în porturi cu peste 1,2 milioane de euro, bani europeni alocaţi pentru acest proiect.