Rusia ar putea folosi mine marine pentru a viza transportul maritim civil în Marea Neagră, inclusiv prin amplasarea lor în apropierea porturilor ucrainene, a declarat miercuri guvernul britanic, citând date culese de serviciile de informații.
Marea Britanie a declarat că, potrivit evaluării sale, Rusia încearcă să vizeze transportul maritim civil care călătorește prin coridorul umanitar pentru a descuraja exportul de cereale ucrainene.
Marina ucraineană a declarat miercuri că încă 12 nave de marfă sunt pregătite să intre într-un nou coridor de transport maritim din Marea Neagră în drum spre porturile ucrainene, în timp ce Kievul intensifică eforturile de a sfida o blocadă de facto a Rusiei asupra exporturilor sale maritime vitale.
Rusia, care are o flotă navală mult mai puternică și mai mare în Marea Neagră, a renunțat în iulie la un acord care permitea Ucrainei din timpul războiului să expedieze în siguranță produse alimentare prin ceea ce este în mod tradițional principalul său coridor de export.
Ucraina a răspuns prin crearea unui „coridor umanitar” temporar pentru navele de marfă, iar de atunci mai multe nave au plecat din porturile ucrainene din Marea Neagră.
„În total, gata pentru a intra în noul coridor avem 12, iar pentru a ieși avem 10. Asta este deocamdată”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Marinei Militare, Dmytro Pletenchuk, în cadrul unei conferințe de presă online.
Aceste cifre par să indice o creștere a volumului de trafic maritim care urmează să folosească coridorul, deși Pletenchuk nu a precizat când se așteaptă ca navele să plece.
El a declarat că forțele de apărare ale Ucrainei fac tot posibilul pentru a asigura siguranța navelor civile în apele lor teritoriale și că acestea se îndreaptă spre apele României, Bulgariei și Turciei, toate țări membre NATO, arată Reuters.
Cel puțin șapte nave noi au intrat în apele ucrainene în ultimele zile și urmau să transporte în străinătate cel puțin 127.000 de tone de cereale de origine ucraineană, au declarat oficiali locali și parlamentari.