Marea Britanie a devenit prima țară din lume care autorizează vaccinul de la Pfizer și BioNTech împotriva COVID-19

Marea Britanie a devenit prima țară din lume care autorizează vaccinul de la Pfizer și BioNTech împotriva COVID-19
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Regatul Unit a devenit prima țară din lume care autorizează vaccinul anti-coronavirus de la Pfizer și BioNTech pentru utilizare pe scară largă, transmite BBC.MHRA, autoritatea britanică de reglementare în sector, susține că injecția, care oferă o protecție de 95% împotriva bolii COVID-19, este sigură pentru a fi distribuită. Procesul de imunizare ar putea începe în termen de câteva zile în rândul categoriilorde persoane prioritare la vaccinare.

Marea Britanie autorizează vaccinul de la Pfizer și BioNTech împotriva COVID-19

Marea Britanie a comandat deja 40 de milioane de doze – suficient pentru a vaccina 20 de milioane de persoane, cu câte două injecții pentru fiecare.

În jur de 10 milioane de doze ar putea fi disponibile în curând, cu primele doze ajungând în Marea Britanie în următoarele zile.

Vorbim despre cel mai rapid vaccin care s-a transformat vreodată din concept în realitate, cu doar 10 luni pentru parcurgerea unor pași de dezvoltare care adesea se întind pe un deceniu.

Totuși, experții sunt de părere că, deși vaccinarea poate să înceapă, populația trebuie să rămână vigilentă și să se conformeze regulilor de protecție sanitară pentru a limita răspândirea pandemiei.

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech este un vaccin de tip nou, intitulat mARN, care folosește un fragment micuț de cod genetic din virusul pandemic pentru a învăța corpul cum să lupte împotriva acestei boli infecțioase și să construiască imunitate.

Niciun vaccin de tip mARN nu a mai fost aprobat pentru utilizare la om până acum, deși diferite persoane au mai primit seruri de acest gen în cadrul studiilor clinice.

Vaccinurile trebuie stocate la o temperatură de circa -70 de grade și vor fi transportate în cutii speciale, dotate cu gheață. Odată livrate, ele pot fi păstrate în frigidere până la cinci zile.

Experții au elaborat o listă provizorie de prioritate, care cuprinde persoanele cele mai vulnerabile în fața bolii. În Marea Britanie este vorba despre rezidenții și personalul din aziluri, ce vor fi urmați de oamenii cu vârste mai mari de 80 de ani și alți angajați din sectorul sanitar și social.

Practic, în arhipelag, ei sunt cei care vor primi primele tranșe de vaccinuri – câțiva dintre ei chiar de săptămâna viitoare. Imunizarea în masă a tuturor persoanelor cu vârste mai mari de 50 de ani, precum și a celor mai tinere care au afecțiuni pre-existente ar putea deveni realitate pe măsură ce mai multe doze devin disponibile în 2021.

Vaccinul se administrează sub forma a două injecții, la 21 de săptămâni distanță.

În plus, mai există și alte vaccinuri promițătoare ce ar putea fi aprobate în curând. Unul a fost dezvoltat de Moderna și folosește tot o abordare de tip mARN, oferind un nivel similar de protecție. Regatul Unit deja a făcut o precomandă de 7 milioane de doze, care ar putea fi gata până în primăvară.

De asemenea, Marea Britanie a comandat 100 de milioane de doze dintr-un alt tip de vaccin anti-coronavirus, de la Universitatea Oxford și AstraZeneca. Vaccinul se bazează pe un virus inofensiv, care a fost alterat astfel încât să fie ceva mai asemănător cu virusul care provoacă boala COVID-19.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`