MARE ATENȚIE, ROMÂNI! Escrocii au găsit o NOUĂ METODĂ de a-i PĂCĂLI pe oameni, folosind numele Orange, Digi sau Telekom!

MARE ATENȚIE, ROMÂNI! Escrocii au găsit o NOUĂ METODĂ de a-i PĂCĂLI pe oameni, folosind numele Orange, Digi sau Telekom!

Mare atenție, români! Escrocii au găsit o nouă metodă de a păcăli oamenii. De această dată au implicat numele companiilor mari de telefonie mobilă, cum ar fi Orange, Digi sau Telekom.

PROFEȚIE APOCALIPTICĂ! ARSENIE BOCA A PREVĂZUT SFÂRȘITUL: MĂCELUL VINE PESTE ROMÂNIA

Escrocii au găsit o nouă metodă de a te păcăli, o metodă care se poate răspândi rapid la nivel mondial. Primele cazuri au apărut în Canada, unde o femeie a primit un mesaj suspect pe telefon, conformplaytech.ro.

LACRIMI PENTRU IULIA VÂNTUR! DE DATA ASTA A PĂȚIT-O GRAV! SALMAN KHAN A DAT VESTEA TRAGICĂ

Acolo era informată că operatorul ei de telefonie mobilă, Rogers, a primit o cerere de portare a numărului la alt provider. În cazul în care clienta respectivă nu făcuse acea cerere, era îndrumată să apeleze un număr de telefon. Doar că femeia știa că nu făcuse niciodată o astfel de cerere de portare a numărului la alt operator.

DANIELA CRUDU, PRINSĂ ÎN FAPT! A FĂCUT-O ÎN PUBLIC CU IUBITUL BĂTĂUȘ! ASTA E PREA DE TOT (FOTO)

Dar, evident, tentația în astfel de situații e să suni înapoi să spui că n-ai depus niciodată o astfel de solicitare. Și fix pe asta mizează escrocii.

Portarea la alt operator e ceva destul de cunoscut și se practică și la noi. Practic, dacă vrei să-ți schimbi operatorul, dar vrei să-ți păstrezi același număr, te portezi la altcineva. Legea îți permite acest lucru.

Femeia din Toronto știa că nu făcuse o astfel de solicitare. A sunat la numărul care apărea în mesaj și, surpriză, a fost ținută pe hold aproximativ 24 de ore. Până ce și-a dat seama că, de fapt, a fost păcălită și că la celălalt capăt al firului nu se afla providerul Rogers, unde crezuse că a sunat.

Așa a realizat că, de fapt, numărul ei a ajuns pe mâinile altcuiva, care se poate folosi de el în diverse tranzacții în numele ei. Spre exemplu, dacă îi știe datele de pe card, atunci poate face cumpărături în numele, din moment ce toate apelurile și mesajele sunt ulterior redirecționate.

Telefonul femeii a fost, practic, inactiv până când operatorul din Canada la care era portată a rezolvat problema. Tot procesul a durat undeva la 20 de ore, perioadă în care persoana sau persoanele care au intrat în posesia numărului s-au apucat să schimbe parole și să se logheze în conturile bancare. Au fost, de asemenea, identificate plăți de aproximativ 700 de dolari, care fuseseră făcute în numele victimei.

Este, desigur, o scăpare din partea respectivului operator din Canada. Dar metoda ar putea fi preluată și de escrocii de pe continent. Așa că mare atenție dacă primești mesaje suspecte, care, la prima vedere, par trimise de Orange, Telekom, Vodafone sau Digi.

S-ar putea ca la mijloc să fie altceva.

E valabil și în cazul numerelor necunoscute, care te sună, de regulă, din alte țări. Schema, în jargonul specialiștilor, se numește vishing. E ca phishing, doar că prin telefon. Tehnicile utilizate sunt inspirate din tehnici de inginerie socială (social engineering). Vestea bună e că unele telefoane, în special cele noi, din ultimii ani, identifică destul de precis de unde vine apelul. Și escrocii care folosesc vishing se bazează pe tine că suni înapoi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`