Mititeii sau micii reprezintă un preparat extrem de apreciat de mulți români, dar puțini știu ce ingrediente conțin aceștia cu adevărat.
Deși aceștia ar trebui să fie compuși doar din carne tocată, sare și condimente, din păcate nu e așa. Aceștia au ajuns să conțină înlocuitori proteici, precum soia și emulsie de șorici, informează Adevărul.
„Micul corect trebuie să fie făcut din 100% carne, nu din înlocuitori proteici, cum ar fi soia şi emulsie de şorici. De exemplu, micul nostru conţine 40 la sută carne de porc, 30 la sută carne de vită, 15 la sută slănină şi 15 la sută carne de oaie, care e foarte importantă pentru textură şi gust”, a spus managerul unui restaurant, pentru Antena 1, conform Adevărul.
Așadar, apare întrebarea, ce conține un mic, de fapt?
„Sunt germeni vii în produs, de ordinul zecilor de milioane într-un singur gram. Avem câteva sute de Escherichia coli. E.coli este, de obicei, provenită din lipsa de igienă. Pot proveni din apa uzată din secţie, de pe mâinile angajaţilor care nu s-au spălat pe mâini”, a precizat Alexandru Cîrîc, director al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).
Infecția cu E.coli este extrem de periculoasă, spune medicul Mihail Pautov. Iată ce simptome apar:
„Poate cauza infecţie periculoasă care se manifestă prin diaree, scaun diareic cu sânge, vărsături, crampe, greaţă, febră şi în unele cazuri pot fi chiar severe, fatale, în special la copii şi la vârstnici”.
Iată ce s-a găsit în urma unei analize a micului.
„Atunci când am făcut analiza produsului am găsit urme de soia. Nu este în regulă să aibă un mic soia, este, probabil, o contaminare provenită din condimentele adăugate” – Alexandru Cîrîc, director ICA.
Tot în cadrul analizei de laborator s-a descoperit că producătorii de mici au folosit zgârciuri, în loc de carne, dar și foarte multă apă, ca să cântărească mai mult.
„Aşa ar trebui să arate carnea propriu-zisă şi aşa avem bucăţele de zgârciuri, ca să le spunem pe româneşte. Nu ar trebui să avem asemenea mărimi. Carnea este de calitate inferioară. Putem presupune multe alte lucruri despre aceşti mici”, a mai spus Cîrîc.
Mare grijă la cum sunt gătiți micii. Specialiștii recomandă să mâncăm mititeii gătiți foarte bine.
„Micii mai în sânge înseamnă expunere la un risc de îmbolnăvire. Micii în sânge putem să îi consumăm atunci când îi preparăm în gospodărie şi ştim că normele de igienă au fost respectate”, a mai transmis Alexandru Cîrîc, director ICA
„Temperatura de care avem nevoie este de 71 de grade Celsius. În mod cert nu o să stăm cu un termometru să măsurăm temperatura din fiecare mic, dar e important să gătim micul bine inclusiv la interior”, a adăugat medicul Mihail Pautov.