Marcel Vela, despre condițiile în care vor fi reluate zborurile spre alte țări. Când va fi nevoie de carantină

Marcel Vela, despre condițiile în care vor fi reluate zborurile spre alte țări. Când va fi nevoie de carantină
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Starea de urgență pe teritoriul României va înceta la data de 15 mai, dată de la care românii se așteaptă la anumite măsuri de relaxare. Marcel Vela a vorbit într-o sesiue de întrebări și răspunsuri de pe Facebook despre anumite măsuri de relaxare, dar și despre reluarea zborurilor și când va fi necesar ca persoanele să stea în carantinsă vs. autoizolare.

Odată cu încheierea stării de urgență, saloanele de înfrumusețare și cabinetele stomatologice se redeschid, se vor redeschide și anumite magazine din mall-uri, iar ordonanțele militare date pe perioada stării de urgență nu vor mai fi valabile.

Cetățenii se vor putea deplasa în interiorul localității fără declarații de propria răspundere, așa cum a declarat și Președintele Klaus Iohannis. Una dintre curiozitățile românilor a fost însă dacă se vor putea deplasa în alte țări, în ce condiții se vor putea realiza aceste călătorii și mai ales dacă vor mai sta în carantină instituționalizată.

Zborurile dintre alte țări și carantina instituționalizată. Ce spune Marcel Vela

Ministrul de Interne, Marcel Vela a susținut la data de 6 mai o sesiune de întrebări și răspunsuri pe contul de Facebook, unde a adus lămuriri românilor, cu privire la măsruile de relaxare. Una dintre întrebările primite de către ministrul de Interne, a vizat reluzarea zborurilor spre și dinspre România și condițiile în care oamenii vor sta în carnatină.

Marcel Vela a explicat că zborurile între România și alte țări se vor relua în funcție de situația din țara respectivă, din care oamenii se întorc și nu de cea din țara noastră.

„Zborurile vor fi reluate în și dinstre România, cu fiecare țară, nu în funcție de ce se întâmplă în România, ci de ce se întâmplă în țara respectivă. Adică, Anglia, Spania, Italia, Frnața, Belgia, Olanda, Germania sau alte state sunt evaluate, și puteți verifica pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică, din punct de vedere epidemiologic, așa cum sunt evaluate, publicate, ca și focare de infecție. Adica, dacă sunt cu risc ridicat sunt în zona roșie, cu risc mediu în zona calbenă, iar fără risc în zona verde. Adica, dacă sunt cu risc ridicat sunt în zona roșie, cu risc mediu în zona calbenă, iar fără risc în zona verde.”, a explicat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Carantină și autoizolare, în ce condiții s-ar putea impune la întoarcerea românilor

În întrebarea primită de către ministrul de Interne, se făcea referire punctual la Anglia, țară afectată de pandemie, însă Marcel Vela a explicat care sunt condițiile în care oamenii vor sta fie în carentină, fie în autoizolare la întoarcerea în țară. Acestea depind, după cum a spus și el, de tipul de zonă în care se încadrează țara respectivă, astfel:

„Anglia pentru moment este în zona roșie. În momentul în care va fi în zona galbenă, nu se va mai sta în carantină instituționalizată, ci în izolare la domiciului. Dacă Anglia va rămâne încă două spătămâni, o lună în zona roșie atunci carantina este o metodă prin care epidemiologii susțin că se pot opri cât mai eficient infecțiile cu noul coronavirus, la nivelul cetățenilor care locuiesc în România, având potețial ridicat și risc epidemiologic, cei care sosesc în România, din țările cu focare și cu risc ridicat de infecție. Depinde totul de cum se evaluează Anglia și cum evoluează starea de sănătate a populației care locuiește în Marea Britanie” a explicat Marcel Vela.

Starea de urgență în România urmează să se încheie la data de 15 mai, iar atunci va fi înlocuită cu starea de alertă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`