Marcel Vela: Vom organiza și în acest an Ziua porților deschise în clădirea fostului Comitet Central al PCR (VIDEO)

Publicat: 09 12. 2020, 16:13
Foto: captură Youtube

Ministrul Afacerlor Interne, Marcel Vela, a anunțat, miercuri, într-o declarație de presă la sediul MAI, că și în acest an va fi organizată Ziua porților deschise în clădirea fostului Comitet Central (CC) al Partidului Comunist Român, în contexul comemorării a 31 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.

Sediul fostului Comitet Central al PCR va fi deschis publicului și în acest an

”O activitate importantă pe care știu că revoluționarii o așteaptă: vom organiza și în acest an Ziua porților deschise în clădirea fostului Comitet Central, în semn de respect față de eroii care și-au pierdut viața în Revoluția din 1989”, a anunțat Marcel Vela.

Marcel Vela: Vom organiza și în acest an Ziua porților deschise în clădirea fostului Comitet Central al PCR

Mii de români au vizitat clădirea fostului Comitet Central în decembrie 2019, la 30 de ani de la Revoluție

În 2019, la 30 de ani de la Revoluție, clădirea fostului Comitet Central a fost deschisă pentru prima oară pentru public.

Mii de persoane au vizitat atunci sediul fostului CC al PCR, astăzi sediu al Ministerului Afacerilor Interne.

Vizitatorii au avut acces în spaţii care nu au fost niciodată deschise publicului – precum arestul fostei Securităţi, aflat în subsolul CC, sau balconul de la etajul 1, de unde Nicolae Ceauşescu s-a adresat pentru ultima dată românilor.

De asemenea, oamenii au putut vedea documente din perioada comunistă, o expoziţie de fotografii și au putut intra inclusiv în biroul fostului dictator.

Totodată, în curtea interioară a fostului Comitet Central, au fost expuse câteva maşini pe care le folosea Miliţia, precum şi limuzina cu care Nicolae Ceauşescu se deplasa în vizitele externe.

În 2019, sediul fostului CC a fost deschis publicului pe 22 decembrie, ziua în care Nicolae și Elena Ceaușescu au decolat de pe clădirea fostului Comitet Central.

Ziua de 22 decembrie 1989 avea să fie cea în care regimul Ceaușescu se prăbușea pentru totdeauna. Românii strigau atuni la unison „libertate”, o libertate plătită, însă, scump. Mii de oameni și-au pierdut viețile pe străzi, în circumstanțe care nici măcar astăzi nu au fost lămurite.

În jurul orei 11:30, Nicoale Ceauşescu a încercat să se adreseze mulţumii de la balconul clădirii Comitetului Central al Partidului Comunist, dar a fost întâmpinat cu un val de furie.

Disperat pentru ca a ramas blocat în sediul CC, Ceaușescu a fugit cu un elicopter, acelea fiind ultimele momente surprinse cu dictatorul înca în libertate.