Ministrul de Interne, Marcel Vela, întrebat dacă, după 15 mai, românii vor putea merge la iarbă verde: „Puteți merge oriunde doriți respectând regulile de distanțare socială” (VIDEO)

Ministrul de Interne, Marcel Vela, întrebat dacă, după 15 mai, românii vor putea merge la iarbă verde: Puteți merge oriunde doriți respectând regulile de distanțare socială (VIDEO)

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a răspuns miercuri seara, într-un clip publicat pe pagina sa de Facebook,la mai multe întrebări despre ridicarea restricțiilor impuse de autorități pentru a bloca răspândirea pandemiei de COVID-19 în România, după data de 15 mai. Acesta a oferit noi detalii despre restricțiile privind deplasarea populației după data de 15 mai. Întrebat dacă românii vor putea să meargă la „iarbă verde”, ministrul Marcel Vela a răspuns că acest lucru va fi permis, însă va trebui în continuare respectarea regulilor de distanțare socială.

“Puteți merge începând cu data de 15 mai unde doriți dumneavoastră, evident, respectând regulile impuse în Ordonanțele militare: să păstrați distanța socială, să aveți materiale de protecție și să îndepliniți toate condițiile care țin de igiena personală, să vă spălați pe mâini și să faceți tot ceea ce ați făcut și până acum pentru a opri răspândirea noului coronavirus”, a declarat minsitrul Marcel Vela.

Totodată minsitrul a precizat că după data de 15 mai nu vor mai fi necesare declarațiile pe proprie răspundere. Românii se vor putea deplasa și în alte localități, însă trebuie în continuare să evite grupurile mai mari de trei persoane.

“După 15 mai, declarațiile nu vor mai putea fi necesare pentru a le completa, pentru că n oi ne așteptăm la o responsabilitate la fel ca și până acum din partea cetățenilor. Puteți să vă deplasați în alte localități. Dar să păstrați regulile inițiale pentru a proteja pe cei dragi. Exceptând membrii de familie, dacă aveți alte variante de a vă întâlni cu prieteni, colegi, să evitați să fiți mai mult de trei pentru că în această situație riscul contaminării este foarte mare. Chiar dacă sunteți trei persoane trebuie să păstrați în continuare distanța socială pentru a avea un risc redus de contaminare.”, a mai precizat minsitrul Marcel Vela.

Întrebat dacă se va redeschide municipiul Suceava, Vela a afirmat că o decizie în acest sens va fi luată de epidemiologi:

„Decizia nu este la mine, ca ministru al Afacerilor Interne, sau la nivelul guvernamental, decizia va fi la specialiştii în epidemiologie şi în tot ce ţine de oprirea răspândirii noului coronavirus, adică există un grup tehnico-ştiinţific ce lucrează în subordinea CNSSU care, împreună cu INSP, vor evalua tot ceea ce ţine de evoluţia bolii, de statistica înregistrată în Suceava şi de perspectiva ridicării acestei carantine pentru Suceava. Îmi doresc din tot sufletul să fie cridicată cât mai repede starea d ecarantină și dacă nus e poate în 15 mai aștept și eu evoluția bolii și a cazurilor care sperăm cu toții să fie cât mai reduse astfel încât să vă dăm o veste bună după a doua etapă de relaxare”.

Totodată, ministrul Marcel Vela a ținut să precizeze că sunt pregătite și alte etape de relaxare, însă ele vor fi aplicate treptat în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19 după eliminarea restricțiilor:

“Există un plan de relaxare în mai multe etape care sunt inverse măsurilor luate în luna februarie și mai apoi în starea de urgență instituită în luna martie. În 15 mai va urma o primă etapă de relaxare, după 14 zile când vor fi evaluate cazurile la nivelul întregii țări va urma o a doua etapă de relaxare în 15 iunie după ce vor fi din nou evaluate rezultatele primelor două relaxări vor fi aduse la cunoștința dumneavoastră și celelalte condiții pentru a reduce aceste restricții impuse cu un singur scop de aproteja sănătatea românilor. Am dovedit că suntem responsabili, România având printre cele mai reduse cazuri la nivelul UE”

În ceea ce privește reluarea zborurilor, ministrul a răspuns că această măsură va depindenu de stuația din România, ci de situația evoluției pandemiei în statele către care se efectuează zboruri. State ca Marea Briatnie, Franța, Italia, Spania, Belgia sunt evaluate periodic în acest sens.

„Anglia pentru moment este în zona roşie, în momentul în care va fi în zona galbenă, nu veţi mai sta în carantină, se va impune izolarea la domiciliu. Dacă Anglia va rămâne încă două săptămâni, o lună în zona roşie, atunci carantina este o metodă prin care epidemiologii susţin că se pot opri cât mai eficient infecţiile cu coronavirus în rândul cetăţenilor care locuiesc în România”, a afirmat Vela.

Românii se vor putea deplasa fără a ține cont de limita localității sau a județului

După data de 15 mai, românii se vor putea deplasa fără a ține cont de limita localității sau a județului. De asemenea, cetățenii nu vor mai trebui să aibă asupra lor declarațiile pe proprie răspundere, care sunt obligatorii în acest moment, având în vedere că România se află încă în stare de urgență.

Minsitrul de Interne a explicat că după data de 15 mai nu este impusă o limită teritorială privind restricțiile, pentru că era foarte dificil de impus limita în zonele metropolitane şi în consecinţă nu va exista o limită teritorială administrativă în cadrul căreia să vă puteţi sau să nu vă puteţi deplasa”.

Din 15 mai, starea de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că după 15 mai starea de urgență nu va fi prelungită, aceasta urmând a fi înlocuită cu starea de alertă.

”Starea de urgență nu va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgență și, în acest fel, data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență. Începând din 15 mai, pentru a ține, evident, epidemia sub control, vom intra într-o așa-numită stare de alertă. Deci starea de urgență va fi înlocuită prin starea de alertă”, a anunțat șeful statului.

Totodată, odată cu relaxarea unora dintre restrcții de la jumătatea lunii mai, românii vor trebui să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`