Marcel Vela vorbește despre un ”război hibrid” în contextul pandemiei de coronavirus: ”Lipsa încrederii în sistemul sanitar, în autorităţi, poate duce către o destabilizare economică”

Marcel Vela vorbește despre un ”război hibrid” în contextul pandemiei de coronavirus: ”Lipsa încrederii în sistemul sanitar, în autorităţi, poate duce către o destabilizare economică”
Captură Video

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a făcut declarații despre un ”război hibrid”în contextul pandemiei de coronavirus, susţinând că ştirile false privind SARS-CoV-2 pot duce la o destabilizare a economiei.

Mai precis, oficialul a afirmat, luni, la Realitatea Plus, că lipsa încrederii în sistemul sanitar, în autorităţi, poate duce către o destabilizare economică, iar ”cei care au aceste interese pe varianta de a destabiliza” sunt ”într-un fel” organizaţi.

”Vreau să vă spun că războiul hibrid este cel mai periculos război, cu ghilimelele de rigoare, este o confruntare care nu se simte în zona militară sau în zona confruntărilor clasice. Războiul informatic, dacă vreţi, are mai multe substraturi. Unul dintre ele este şi acesta al destabilizării, al neîncrederii, al haosului, al contestării autorităţilor. Pentru că, dacă vedem pădurea dincolo de copaci, dacă-mi permiteţi această metaforă, este evident că o stare de neîncredere, o lipsă a autorităţii statului, a încrederii în sistemul sanitar, în autorităţi, toate acestea duc spre o destabilizare economică”, a precizat Marcel Vela, care a adăugat că, ”cei care au aceste interese pe varianta de a destabiliza, fie că sunt site-uri fantomă care au în spate anumite cercuri de interese economice, anumite persoane care le deţin şi care, de fapt, nu există, care rostogolesc anumite ştiri, anumiţi specialişti în ale informaticii care rostogolesc ştirile care ştiu să capaciteze cât mai mulţi urmăritori, toate acestea sunt, într-un fel, organizate, pentru că este evident faptul că sunt finanţate”.

Acesta a mai menționat că poate face ”o radiografie corectă și obiectivă” a campaniilor atunci când pe Facebook se observă mobilizări care au nevoie de finanţare.

Unele fake news-uri legate de pandemia de Covid-19 au prins amploare mondială

De la izbucnirea pandemiei de coronavirus, informațiile false legate de virus, fie că s-au referit la propagarea pandemiei sau că s-au referit la efectele anumitor vaccinuri, s-au răspândit mai rapid decât virusul însuși. Astfel că, acestea au stârnit panică în rândul populației.

Recent, parlamentarii din Rusia au declanșat o campanie împotriva unor publicații occidentale, care au scris despre îngrijorări conform cărora Moscova raportează cifre mult mai mici ale epidemiei de coronavirus decât cele care există în realitate.

În acest context, o subcomisie parlamentară a înaintat procurorilor o plângere ce vizează Financial Times și New York Times.

Mai mult, Maria Zakharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe, a catalogat articolele New York Times și Financial Times ca fiind „dezinformări” și a cerut retragerea lor. Ulterior, ea a dat de înțeles că acreditarea jurnaliștilor celor două publicații în Rusia va fi condiționată de retractarea materialelor.

Cu toate acestea, Serghei Lavrov, ministrul de Externe, s-a delimitat de afirmațiile acesteia.

„Nu am auzit nimic despre acest lucru și nu am abordat subiectul cu Maria Zakharova. Cred că nici ea, nici eu nu ar trebui să avansăm astfel de idei”, a declarat el.

Produse bizare vândute pe internet drept leacuri pentru coronavirus

Pe lângă amploarea știrilor false, piața neagră a interentului găzduiește numeroase anunțuri de cumpărare pentru așa zise leacuri miraculoase pentru vindecarea de Covid-19.

Anunțurile variază de la la vaccinuri, medicamente, teste de diagnostic, și echipamente de protecție până la sângele unui pacient vindecat de SARS-CoV-2.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`