Ministrul de Interne, Marcel Vela, noi precizări despre măsurile de relaxare aplicate după 15 mai

Ministrul de Interne, Marcel Vela, noi precizări despre măsurile de relaxare aplicate după 15 mai
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat printr-un mesaj pe Facebook că lista cu măsurile de relaxare propuse pentru data de 15 mai intră în dezbatere publică și i-a îndemnat pe români să trimită propuneri sau sugestii la adresa [email protected], cât şi la anunţul de pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

„La postarea mea, preluată de pe site-ul MAI, unde sunt publicate spre transparenţă şi dezbatere măsurile propuse de către medicii specialişti în epidemiologie şi boli infecţioase (pentru prima etapă de relaxare când se va trece în Starea de Alertă), am primit foarte multe idei, propuneri sau observaţii. Vă mulţumesc tuturor şi vă fac următoarele precizări: lista cu măsuri se va finaliza din punct de vedere juridic, dezbate şi aproba în următoarea săptămână; oricine doreşte să transmită, în mod oficial, propuneri în această luptă cu noul coronavirus, o poate face la următoarea adresă de e-mail, anunţată în postarea de pe site-ul MAI, cât şi la anunţul de pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică: [email protected]”, a scris Vela pe pagina sa de Facebook.

Măsurile propuse de INSP și de MAI

Institutul Național de Sănătate Publică a prezentat propunerile de măsuri, ce ar putea fi aplicate din 15 mai, când starea de urgență din România va fi înlocuită de starea de alertă. Documentul publicat de INSP în transparență decizională prevede posibile reglementări pentru angajați, angajatori, serviciile de îngrijire personală, activitățile din cabinetele stomatologice și din unitățile sanitare non-COVID, elevii din clasele terminale, lăcașuri de cult și hoteluri. Cât despre libertatea de circulație, președintele Iohannis a oferit deja o serie de indicii.

Una dintre cele mai așteptate măsuri de relaxare vizează regimul deplasării românilor în interiorul și în afara localității în care își are domiciliul. În acest sens, Ministerul de Interne a oferit sâmbătă noi informații despre măsurile de prevenire și control a răspândirii noului coronavirus, propuse pentru a intra în vigoare începând cu starea de alertă, din data de 15 mai 2020.

Ministrul de Interne, despre Declarația pe proprie răspundere

De asemenea, Ministrul de Interne, Marcel Vela, a răspuns miercuri seara, într-un clip publicat pe pagina sa de Facebook, la mai multe întrebări despre ridicarea restricțiilor impuse de autorități pentru a bloca răspândirea pandemiei de COVID-19 în România, după data de 15 mai. Acesta a oferit noi detalii despre restricțiile privind deplasarea populației după data de 15 mai.

Ministrul a precizat că după data de 15 mai nu vor mai fi necesare declarațiile pe proprie răspundere. Românii se vor putea deplasa și în alte localități, însă trebuie în continuare să evite grupurile mai mari de trei persoane. Ulterior,ministrul de Interne și-a nuanțat declarația șia precizat că încă se dezbate în comitetul care pregătește măsurile de relaxare a restricțiilor dacă românii vor putea părăsi locuințele fără declarația pe propria răspundere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`