Marcel Ciolacu, despre declarațiile lui Klaus Iohannis legate de carantina la nivel național: „Vom intra în lockdown, categoric. Nu au cum să stăpânească fenomenul”

Marcel Ciolacu, despre declarațiile lui Klaus Iohannis legate de carantina la nivel național: „Vom intra în lockdown, categoric. Nu au cum să stăpânească fenomenul”
Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seară, că nu intenționează să reinstituie carantina la nivelul întregii țări, după alegerile parlamentare de pe 6 decembrie.Lider PSD, Marcel Ciolacu, nu dă crezare acestei afirmații, fiind convins că în România se va institui un nou lockdown.

Klaus Iohannis: „Lockdown-ul nu se întâmplă”

În acest context de carantină șilockdown, vreau să fie foarte clar: nu există nici o intenție, eu nu intenționezsă promovez o carantină la nivel național după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Repet, fiindcă sunt politicieni fără scrupule care încearcă să se promoveze cu știri de tip senzațional. Deci,lockdown-ul nu se întâmplă.Abordarea s-a dovedit că dă rezultate. Vom continua să instituim măsuri zonale sau regionale, în localități,unde situația o impune, deci unde avem o creștere prea mare”,spune Klaus Iohannis.

Cu toate acestea, șeful statului explică faptul că,la nivelul unor localități se impune carantinareadin cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus.

Nu am învins virusul: măsurile rămân în vigoare. Orice relaxare prematură periclitează rezultatele obținute.

De ce e nevoie de carantinare în localități? Când rata de infectare crește prea mult se impun măsuri suplimentare, adică carantinare zonală, care reduce mobilitatea. Locuitorii se întâlnesc mai rar, inhibând răspândirea virusului”, a spus Iohannis.

De asemenea, șeful statului a mai punctat faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă, restricțiile nu vor fi ridicate, dar nici nu se vor înăspri.

După cum vedem pe grafic, măsurile în vigoare au dus la reducerea numărului de infecții. În aceste condiții, experții sunt de părere că în perioada următoare nu e nevoie de noi restricții.Chiar dacă acum avem motive de optimism moderat, nu este momentul să discutăm de relaxări generalizate. Dar trebuie să fim precauții, nu se vor lua înapoi restricțiile, numărul de infectări e în continuare foarte mare, ATI-urile sunt aproape pline, numărul de decese e foarte mare. Deci nu putem vorbi de o relaxare, e puțin probabil ca până la finalul lui decembrie să se renunțe la restricții. Evoluția se analizează de specialiști, mai ales de INSP, și cel puțin o dată pe săptămână se emit recomandări noi”, a declarat Iohannis.

Marcel Ciolacu: „Vom intra în lockdown, categoric”

De partea cealaltă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că o nouă carantină este inevitabilă.

„O să blocheze.În lockdown.Categoric. Nu au cum să stăpânească fenomenul. Doar nu credeți în acest plan de la Cotroceni. Eu vorbesc cu medicii și cu președinți de consilii județene și-mi spun că situația e tragică. Toate ATI-urile sunt la fund”, a spus președintele PSD, Marcel Ciolacu, miercuri seara, la „Marius Tucă Show

Mai mult, Ciolacu este de părere că numărul raportat de infectări cu coronavirus de pe teritoriul României nu ar fi cel real.

„Am înțeles, nu ne testezi, ca să nu fim mulți, dar cu decesele nu ai ce să faci. Am intrat în a treia săptămână în care avem peste o 1.000 de decese pe săptămână. În aceasta vom depăși acest număr de 1.000. Și tu îmi vorbești de plafon și spui că Guvernul său, ei gestionează bine această pandemie? E un dezastru! Suntem pe locul 2 la mortalitate în Europa”, mai spune Marcel Ciolacu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`