Birourile reunite ale Parlamentului au luat act, miercuri, 12 aprilie, de solicitarea Ministerului Apărării Naționale (MApN) în ceea ce privește obținerea inițierii procedurii de atribuire a contractelor aferente unor programe prin care armata să achiziționeze noi submarine.
Parlamentului i-a fost solicitată aprobarea prealabilă a MApN pentru inițierea procedurilor de atribuire pentru programele de înzestrare: „Vânătorul de mine”, „Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice” și „Modernizare nave purtătoare de rachete”.
Programele înaintate de MApN urmăresc operaționalizarea țintelor de capabilități asumate în cadrul procesului NATO și UE de planificare apărării Armatei României până în 2040. De asemenea, MApN urmărește asigurarea echipamentelor cu destinație militară și sisteme de armament în sprijinul categoriilor de forțe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități secolului XXI, cu mijloace care să le asigure supraviețuirea în câmpul tactic, cu o mobilitate și o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită.
Prin intermediul primului program, MApN vrea să înzestreze Forțele Navale Române cu nave de tip vânător de mine, pentru a obține capabilități eficiente detecție, clasificare, identificare, distrugere și neutralizare a minelor marine.
Cel de-al doilea program vizează realizarea capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață și antisubmarin prin achiziționarea pentru Forțele Navale Române de nave de tip submarin, pentru a obține capabilități eficiente în cercetarea pentru recunoaștere și culegere de informații la nivel operativ-strategic concomitent cu executarea acțiunilor de luptă împotriva navelor de suprafață și submarinelor inamice. Acestea ar putea distruge, neutraliza, descuraja forțele navale inamice, independent sau în cooperare cu alte forțe în apele teritoriale, dar și internaționale, potrivit Agerpres.
MApN, prin intermediul celui de-al treilea program, vrea să modernizeze sistemele de luptă principale și să actualizeze capabilitățile operaționale corespunzător nivelului tehnologic actual. De asemenea, prin acest program se dorește asigurarea unui grad ridicat de interoperabilitate cu alte unități de luptă proprii și ale altor state membre NATO pentru navele purtătoare de rachete din clara TARANTUL din înzestrarea Forțelor Navale.
Documentul va trebui adoptat de plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului.