MApN: Spaţiul aerian al României este bine apărat; se intervine după un set de măsuri, gradual

MApN: Spaţiul aerian al României este bine apărat; se intervine după un set de măsuri, gradual
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / SalamPix/ABACA

Spaţiul aerian al României este apărat la fel ca în toate ţările NATO şi există mijloacele necesare de supraveghere, monitorizare şi intervenţie în cazul unei situaţii ostile, a dat miercuri asigurări purtătorul de cuvânt al MApN, general de brigadă Constantin Spînu.

Acesta a mai precizat că se poate interveni în cazul un atac ostil împotriva României cu legislaţia în vigoare, dar sunt necesare adaptări legislative pentru a clarifica situaţiile particulare pe care Legea 257/2001 nu le putea prevede, pentru că în acea perioadă nu exista pericolul dronelor:

„Vreau să transmit un mesaj de siguranţă. Spaţiul aerian al României este bine apărat. Faptul că nu s-a doborât drona, că nu s-a doborât nici în Polonia, nici în Letonia, reprezintă un risc, dar o vulnerabilitate nu a fost. La acel moment în aer au fost două avioane F16 care au supravegheat în permanenţă situaţia. Procedurile de acţiune sunt aceleaşi în tot spaţiul aerian al NATO. Nu putem spune că am fost spectatori. Se intervine după un set de măsuri care se iau gradual în mod unitar în tot spaţiul aerian al NATO. În acel moment am fost în legătură permanentă şi cu autorităţile NATO. Spaţiul aerian al României este gestionat, în mod integrat, la nivel aliat. Cele două avioane F16 ale forţelor aeriene române erau în serviciu de luptă, sub autoritate NATO. Au fost în aer aproape două ore, astfel că ar fi putut să intervină în situaţia în care drona ar fi reprezentat un pericol pentru teritoriul naţional”, a explicat Spînu după întâlnirea reprezentanţilor MApN cu membrii Comisiei de Apărare din Senat, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al MApN a admis că drona, care poate fi considerată „şi o provocare”, ar fi putut fi doborâtă dacă era „un act ostil îndreptat împotriva teritoriului NATO”.

„Legea a fost emisă în anul 2001 (Legea 257/2001). Avem nevoie de clarificări legislative astfel încât procedurile noastre să fie cât mai simple, iar lanţul de autoritate să fie cât mai scurt în astfel de situaţii. Noile proiectele de lege sunt în avizare la diferite instituţii pentru a fi aprobate în şedinţa de Guvern. (…) Deocamdată, operăm cu această legislaţie. Putem să acţionăm când poate fi estimat un atac intenţionat, un act ostil împotriva teritoriului României sau al NATO. (…) Avem nevoie să clarificăm situaţiile particulare pe care Legea din 2001 nu le putea prevede (…) În situaţia în care avem un atac ostil deliberat împotriva României, sigur că nu e nevoie de nici o modificare legislativă, putem să intervenim cu legislaţia pe care o avem acum. Ceea ce ne dorim este să fim bine acoperiţi cu toate celelalte situaţii care nu puteau să fie prevăzute în 2001, când nu existau drone folosite militar”, a detaliat Spînu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:02 - Peste 600 de apeluri la 112 au fost semnalate în ultimele patru luni privind prezența urșilor în Prahova. În ce zone au fost observate cel mai mult animalele sălbatice
18:56 - Nicușor Dan, declarații la un șantier „ilegal” din București: Traficul e generat de sute de investiții nelegale deja finalizate. Altele sunt în curs și instituțiile statului nu fac nimic. Privatul a făcut profitul (VIDEO)
18:46 - Haos în Beirut. Cel puțin 8 morți și mii de răniți, printre care numeroși membri ai Hezbollah, după ce le-au explodat pagerele. Și ambasadorul Iranului la Beirut a fost rănit (VIDEO)
18:33 - Care a fost cea mai populară stațiune montană din România, pe vremea Comunismului? Era destinația favorită a soților Ceaușescu
18:18 - Proiect PNL: Românii cu pensii sub 3.000 de lei vor primi gratuit adeverințele necesare la noua recalculare. Fenechiu: Am cerut procedură de urgență pentru adoptarea legii (VIDEO)
18:06 - Ce români vor beneficia de bani de la stat pentru încălzirea pe timpul iernii? Premierul Marcel Ciolacu a explicat: „Ne asigurăm că un număr cât mai mare de pensionari pot primi în continuare sprijinul”
17:57 - Reacția unui cunoscut vlogger român, după ce a mers în mai multe magazine din Ucraina și a văzut cum sunt prețurile: “Cam aceasta este situația” (VIDEO)
17:55 - Femeie în stop cardiorespirator după un accident între un autobuz și un autoturism în Suceava. Au fost răniți și doi copii
17:40 - Câți ani ar putea să stea după gratii individul care a dat foc unei clădiri de la Palatul Parlamentului. Ce a declarat Poliția
17:39 - Daniel Buda (PNL): Promisiunile lui Ciolacu de a obține un post relevant economic s-au dovedit doar vorbe goale. Este cel mai slab portofoliu pe care l-a avut România în Comisia Europeană