MApN: Medic fără drept de practică, numit pe post fără concurs la Institutul Cantacuzino

Publicat: 05 11. 2020, 11:23

Un medic fără drept de practică a fost numit pe post fără concurs la Institutul Cantacuzino. Descoperirea a

Fost făcută de Corupul de control al Ministerului Apărării Naționale (MApN) .

Medic fără drept de practică, la Institutul Cantacuzino

Este vorba despre profesorul universitar de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Carol Davila din București Mircea Ioan Popa.

Consiliul de Administrație al Institutului Cantacuzino i-a oferit un post de medic acestuia fără a organiza concurs. Mai mult, Popă nu avea „drept de liberă practică, neîndeplinind toate condițiile cerute de lege pentru exercitarea profesiei de medic”, a descoperit Corpul de Control al MApN.

Mircea Ioan Popă fusese numit director interimar la Institutul Cantacuzino în 2017. Dar, rămas fără post, n-a mai putut fi inclus într-un proiect. Prin urmare, întregul Consiliu de Administrație a votat că el să primească un post de medic fără concurs, deși era inactiv, conform Colegiului Medicilor, scrieLibertatea.

Numirea să în funcția de director general interimar s-a făcut cu doar două luni înainte de militarizarea institutului.

Popaera profesor universitar la UMF Carol Davila din București, disciplină Microbiologie ÎI, și își desfășura activitatea într-o sală aflată la „Cantacuzino”. Sală era legătură să cu institutul, menționează sursă anterior citată.

Adrian Ionel, fost șef la „Cantacuzino” și, recent, director Unifarm, plecat după ce a fost implicat în achizițiile intrate în atentiaDNA, devine consilierul onorific pe probleme juridice al noului director general. Cu un an înainte, pe 5 mai 2016, Ionel, director pe-atunci al Institutului, îl pusese pe Popă consilierul sau onorific.

După mai puțin de jumătate de an, Mircea Ioan Popă își pierde funcția de director interimar odată cu militarizarea Institutului.

Profesorul Mircea Ioan Popă devine medic pentru a participă la un proiect european

Scos din funcția de director general, Popă cere noului șef al institutului, comandantul Daniel Sipoteanu, să fie încadrat cu normă întreagă la „Cantacuzino”, pentru a putea fi cooptat într-un proiect cu un buget total de 8.500.000 de lei, în care UMF Carol Dvila, instituția în cadrul căreia acesta activă, nefiind partener.

Apoi, într-o ședința a Consiliului de Administrație, la care participă 6militari, doi medici, printre care profesorulAlexandru Rafila, un inginer și trei invitați (Mircea Ioan Popă, generalul Ionel Oprea și colonelul doctor Daniel Sipoteanu), este decisă în unanimitate „încadrarea prin integrare clinică a unui post de medic, cu jumătate de normă, pentru domnul prof. dr. Mircea Ioan Popa.

Alexandru Rafila le-a declarat jurnaliștilor că „nu își amintește”. „Am fost la o singură ședința a CĂ și am demisionat imediat după”, conchide președintele Societății Române de Microbiologie.