Ministerul Apărării Naționale face precizări în cazul „speculațiilor” cu privire la procesul de încorporare din Mureș, acolo unde au apărut în spațiul public o serie de adrese ale Centrului Militar Mureș către DSP, iar de la DSP către medicii de familie, cu privire la tinerii care au afecțiuni incompatibile cu serviciul militar.
Documentele au fost publicate inițial de presa locală din Mureș și imediat s-ar fi dat startul la speculații cu privire la încorporarea în armată, în contextul conflictului din Ucraina.
„Noi documente de corespondență între instituții publice cu atribuții în procesul de gestionare a fluxului de evidență pentru rezerva de mobilizare a Armatei României sunt distribuite în spațiul public drept așa-zise dovezi ale unor pregătiri pe care autoritățile le-ar face în contextul situației de securitate din Ucraina.
De data aceasta, sunt prezentate două documente: o adresă a Centrului Militar Mureș către Direcția de Sănătate Publică Mureș, prin care se solicită actualizarea datelor medicale ale cetățenilor încorporabili și a rezerviștilor, precum și adresa trimisă de DSP către medicii de familie din acest județ în vederea furnizării acestor date.
Facem precizarea că această actualizare de date se realizează în fiecare an, în conformitate cu prevederile din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare”, a transmis Ministerul Apărării Naționale.
Ministerul Apărării Naționale a ținut să precizeze că solicitarea datelor de la DSP și de la medicii de familie este o formalitate de rutină, care se organizează în fiecare an.
„Temeiul legal pentru solicitarea acestor date rezidă din art. 40 alin (2) din actul legislativ menționat, care precizează că „evidenţa militară a cetăţenilor încorporabili şi a rezerviştilor reprezintă ansamblul activităţilor desfăşurate pentru cunoaşterea şi actualizarea datelor referitoare la identitatea, pregătirea profesională, militară şi de specialitate, ocupaţia, locul de muncă, domiciliul şi situaţia medico-militară a acestora”.