Bezna MINȚII la Ministerul Educației: Oficialii vor să dea în judecată autorii, redactorii sau evaluatorii manualelor cu greșeli, după ce a tipărit deja manualele cu informații eronate

Publicat: 24 08. 2018, 16:57

Situație tragi-comică în învățământul românesc! După ce s-au tipărit zeci de mii de manuale cu greșeli grave la Editura din subordinea sa, Ministerul Educației, condus de Valentin Popa, amenință că dă în judecată autorii, redactorii sau evaluatorii cărților după care trebuie să învețe copiii.

Probleme mari sunt la manualul de geografie de clasa a VI-a. Zone poziționate eronat pe hartă și regiuni scrise greșit.

Mai exact, cei care au întocmit manualele după care trebuie să învețe elevii începând din septembrie încurcă Turnu Măgurele cu Drobeta-Turnu Severin, localizează Marea Moartă în locul Mării Roșii, Insula Tasmania este numită “Vanuatu”, un stat nu există, iar regiunea industrială Ruhr este greșit scrisă Rhur. (Detalii AICI)

Redăm mai jos și comunicatul integral al Ministerului Educației

„Ca urmare a erorilor depistate în manualul de Geografie pentru clasa a VI-a, Ministerul Educației Naționale face următoarele precizări:
În prima parte a săptămânii viitoare, va apărea varianta digitală corectată a manualului de Geografie de clasa a VI-a, incluzând și atenționări cu privire la varianta din print. Va fi realizată o erată tipărită pentru manualul de Geografie de clasa a VI-a, erată ce va fi trimisă în școli până la începutul anului școlar, astfel încât elevii să primească odată cu manualul și erata în cauză. La nivelul Ministerului Educației Naționale a demarat o cercetare amănunțită pentru a vedea în ce etapă a procesului de scriere/evaluare/editare au apărut respectivele erori. Pentru a preîntâmpina reiterarea unor astfel de situații, Ministerul Educației Naționale se va asigura că toţi evaluatorii care au avut erori în activitatea desfășurată într-o etapă a procesului de evaluare nu vor mai avea dreptul de a participa la selecția pentru evaluări viitoare. În plus, contractul de colaborare semnat cu evaluatorii de manuale prevede că neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor asumate prin contract atrage răspunderea părții în culpă. Activitatea redactorului din cadrul Editurii Didactice și Pedagogice care a lucrat la manualul de Geografie de clasa a VI-a va fi supusă analizei Comisiei de Disciplină. Ministerul Educației Naționale își rezervă dreptul de a acționa în instanță, acolo unde este posibil, autorii/redactorii/evaluatorii manualelor (în funcție de etapa în care s-au produs erorile), pentru daunele aduse. ​Menționăm că, spre deosebire de anii anteriori, când Ministerul Educației Naționale nu avea drept de erată asupra manualelor pe care le achiziționa, acum are acest drept și poate opera remedierile necesare.”