Deputatul PSD, Petre Florin Manole, a vorbit în emisiunea Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, despre ce presupune ideea de suveranitate agroalimentară pe care ar vrea Guvernul să o implementeze.
„Ideea de a găsi soluții și de a implementa soluții pentru a scădea deficitul balanței comerciale pe produse alimentare e una veche. Până acum, nu cred că știe multă lume multe soluții care să fi fost implementate. Eu pot să vă spun, însă, una.
Există un program, au fost alocate deja toate fondurile, au fost atribuite proiectele, a fost un concurs de proiecte pentru procesare de produse, în România, din materii prime românești. Recunosc că îmi scapă acum cuantumul acestui program național, este, însă, unul consistent și este pe fonduri europene. Asta înseamnă că în scurt timp, în termeni de business, adică nu mâine, pentru că a construi facilități de procesare, durează niște luni de zile sau poate și un an. În mod clar nu e de pe o zi pe alta.
Ei bine, în scurt timp o să avem din ce în ce mai multe produse procesate în România din materie primă românească și asta va ajuta acel deficit al balanței comerciale”.
Deputatul PSD a fost întrebat ce părere are despre argumentul producătorilor români, al fermierilor, care spun că plafonarea adaosului comercial i-a dezavantajat.
“Poate există nemulțumiți, dar vă spun cu certitudine că între Ministerul Agriculturii și producătorii români a existat, dinaintea măsurilor, comunicare și înțelegere și după implementarea măsurilor, în contextul prelungirii acestora, a existat acest consens. Așadar, nu este făcută o politică publică împotriva producătorilor, nici români, nici de altă naționalitate, nici împotriva distribuitorilor, vânzătorilor, retailerilor.
Și atunci când s-a luat pentru prima oară măsura, au circulat o grămadă de imagini cu dialogurile dintre premier, ministrul Agriculturii și toate celelalte părți implicate”.