UPDATE:Manifestanţii care au plecat în marş din Piaţa Victoriei au ajuns în faţa Parlamentului. Numărul lor a crescut la 5.000.
UPDATE:Manifestanţii care au plecat din Piaţa Victoriei în marş spre Parlament au ajuns în Piaţa Universităţii în jurul orei 20:30, pe traseu alăturându-li-se şi alte persoane, astfel că numărul lor a crescut la peste 2.500.
UPDATE:În jurul orei 19:30, cele câteva sute de persoane ieșite în stradă în București au plecat pe jos din Piața Victoriei spre Palatul Parlamentului. Aceștia au venit însoțiți de pancarte cu mesaje precum "Jos corupția".
Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei
"Susținem DNA, vrem depolitizarea instituțiilor” este sloganul sub care au fost organizate duminică seară mai multe manifestații de protest în București și mai multe orașe din țară precum Cluj sau Brașov.
La ora 19 în Piața Victoriei din Capitală s-au strâns câteva sutede persoane care plănuiesc să plece în marș spre Palatul Parlamentului.
Oamenii au ieșit in stradă pentru a susține Direcția Natțonală Anticorupție și în fața Prefecturii din Brasov și în Piața Unirii din Cluj.
Protestul vine ca urmare a deciziei Curții Constituționale de luni, când judecătorii constituționali au admis o sesizare venită de la președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind un conflict juridic de natură constituțională între DNA și guvern privind ancheta pe emiterea OUG 13.
Manifestație în București și în mai multe orașe din țară pentru susținerea DNA: Zeci de manifestanți, în marș de la Guvern la Parlament
#DIRECT_ONE_so8se0#
"Reacționăm la noile semnale de limitare și subordonare a unor instituții. Politizarea și numirea în funcție după criterii și interese politice este unu dintre primele motive care ne-au scos în stradă.
Dacă DNA nu ar fi cercetat maniera în care OUG 13 a fost adoptată, nu am fi aflat astăzi că ministerul pentru Relația cu Parlamentul oferise în primă fază un aviz negativ proiectului de modificare a codurilor penale, motiv pentru care ședința a fost amânată până la ora 21.00, pentru a fi redactat un nou aviz, de această dată pozitiv. Azi am aflat că DNA a trecut peste limite în anchetarea acestui dosar.
Dar dacă nu era de competența acestei instituții, cine ar trebui să scoată la iveală aceste nereguli și de ce nu a făcut-o?
Care sunt acuzele constatate de DNA :
Disjungerea și declinarea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, spre competentă soluționare, sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni:
– Favorizare a făptuitorului
– Prezentare cu rea-credință, de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului (prevăzută și sancționată de Legea 115/1999 – a răspunderii ministeriale)
– Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri (art. 259 al.1 și 2 C.p)
– Sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri (art. 275 C.p)
– Fals intelectual", scriu pe Facebook unii dintre organizatori.