Un călugăr de la Mânăstirea Cozia din Călimăneşti este infectat cu noul coronavirus. În acest context, DSP Vâlcea a decis să închidă lăcașul de cult timp de 14 zile.
După ce un călugăr de la Mânăstirea Cozia din Călimăneşti a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus, DSP a decis să închidă lăcașul de cult pentru 14 zile, începând cu vineri seara, potrivit voceavalcii.ro.
Respectivul călugăr este internat la Sibiu, iar starea de sănătate este una bună.
„Avem într-adevăr un călugăr care a fost confirmat pozitiv. A fost la un control de rutină la Spitalul judeţean Vâlcea, i-au făcut testul şi a ieşit pozitiv. Acum este internat la Sibiu. DSP a făcut ancheta epidemiologică şi a luat măsura izolării mânăstirii pentru 14 zile”, a declarat stareţul Mânăstirii Cozia, Veniamin Luca, pentru susa citată anterior.
Mănăstirea Cozia este un complex monahal medieval, situat în orașul Călimănești, pe malul râului Olt. Este o ctitorie a domnului Mircea cel Bătrân, extinsă și renovată de-a lungul istoriei sale multiseculare.
Pictura interioară a fost realizată între anii 1390 – 1391. Mircea cel Bătrân s-a preocupat permanent de înzestrarea și înfrumusețarea mănăstirii, prin întărirea drepturilor de proprietate asupra mai multor sate și moșii. De asemenea, i-a dat dreptul de exploatare a sării din salinele de la Ocnele Mari.
Mănăstirea a cunoscut și momente neplăcute. Astfel, între 1879 – 1893 autoritățile o transformă în pușcărie, lucru ce-l face pe Mihai Eminescu să scrie un articol virulent în ziarul Timpul din 12 septembrie 1882:[2]
„Cozia, unde e îmormântat Mircea I, cel mai mare domn al Țării Românești, acela sub care țara cuprindea amândouă malurile Dunării până-n mare, Cozia unde e îmormântată familia lui Mihai vodă Viteazul, un monument istoric aproape egal ca vechime, cu țara – ce-a devenit aceasta? Pușcărie!”
Ulterior va fi și spital, în orice caz mult mai apropiată de preocupările monahilor de aici.
Potrivit raportării de vineri, d ela ora 13, în ultimele 24 de ore, au fost depistate cu coronavirus încă 1.119 de persoane, iar 24 de pacienți COVID-19 au murit. Astfel, bilanțul epidemiei a ajuns la 42.394 de infectări și 2.150 decese. În secțiile de Terapie Intensivă sunt internați în acest moment 301 de oameni. 25.349 de pacienți au fost declarați vindecați și 2.918 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.053.656 de teste. Dintre acestea 22.532 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 12.839 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.693 la cerere. Totodată, au fost raportate și rezultatele a 432 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 24 iulie.