Elena Băncilă, mama unui tânăr de 21 de ani care a fost ucis pe 23 decembrie 1989, a declarat joi, într-o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, că a primit cu revoltă declarațiile fostului președinte Ion Iliescu despere dosarul Revoluției. În contextul în care Parchetul General a anunţat la începutul acestei săptămâni că ia în calcul reanalizarea acestui caz, fostul preşedinte susţine că faptele petrecute atunci sunt de domeniul istoriei și că îi înțelege pe cei care au avut pierderi, dar „asta a fost!”, „nu trebuie să dezgropăm morții”.
”Împotriva statului român și a românilor s-a declanașat o diversiune condusă de Iliescu și de slugile lui care ne-au chemat copiii la moarte. (…) Revoltată (am primit declarațiile lui Iliescu – n.r.). Dacă îl aveam în fața mea nu știu ce îi făceam. Minte cu un cinism care nu lasă loc de discuții. Cum poți vorbi așa de cei pe care i-ai omorât? Nu tu, ci uneltele tale. Aveai obligația morală, că te-ai înalțat pe copiii noștri, să ne repecți pe noi și copiii noștri și să te prezinți în fața tribunalului și să spui adevărul”, a declarat Elena Băncilă.
#DIRECT_ONE_mc4q12#
Femeia a povestit că fiul său a fost ucis în curtea Televiziunii Române și că după aceea, ea a început să facă propria anchetă, nemulțimută că autoritățile nu făceau nimic pentru a decoperi cine i-a omorât copilul.
”Băiatul meu a fost chemat la televiziune. Este unul din cei 78 de morți ai televiziunii. A fost împușcat în spatele grupului statuar din curtea televiziunii. Nu s-a tras în ei din casele de vis a vis, ci s-a tras din televiziune, unde întâmplător se afla și viitorul procuror general al României, Tiberiu Nițu. Când am văzut că procurorii militari nu fac nimic, am început să merg singură, să refac traseul fiului meu. Am solicitat procurorilor să mergem în curtea televiziunii. Culmea tupeului a fost că Mihai Tatulici nu mi-a permis să intru în curtea televiziunii o oră. A fost nevoie de intervenția procurorului Silvestru, să telefoneze să mă lase să intru. Acolo unde a fost împușcat, grupul statuar nu avea nicio zgârietură dinspre case. În schimb, în spate, unde au stat tinerii ca să se adăpostească, erau 13 orificii de intrare a gloanțelor, dar niciunul în linie dreaptă, toate în unghi ascuțit, de la diferite înălțimi, din televiziune. Iar pe muchia de sus a acestui grup statuar erau trei orificii de intrare în linie orizontală a gloanțelor”, a povestit Elena Băncilă.
”Când am văzut acest lucru am cerut procurorului să facem fotografie și să ceară situația salvărilor, cu care a fost dus băiatul meu la spitale. (…) În urma copiilor noștri veneau distrugătorii de probe, trimiși de cei care puneau la cale diversiunea. Fișa medicală de la Spitalul Colentina a fost distrusă. (…) Primul glonte i l-a tras în abdomen și l-a perforat. Al doilea i-a spart clavicula, i-a perforat plămânul stâng și s-a oprit în coloana vertebrală. Eu, prin propria mea ancheta, am ajuns la spitalul Vitan Bârzești, unde s-a încercat să fie salvat băiatul. Au distrus radiografiile, dar nu au reușit să distrugă fișa medicală”, a mai spus mama tânărului.
Femeia nu știe nici până acum cine a tras în fiul ei și spune că de fiecare dată când a cerut ajutorul în acest sens, s-a lovit de refuzul autorităților.
”Am întrebat peste tot, peste tot m-am lovit de răspunsuri nu. Am înțeles că erau anumite trupe care aveau pistoale de 5,40, 5,41 sau 5,44. Nu au vrut să deshumeze băiatul, să scoatem glontele și să facem expertiza balistică, dar în prezența televiziunilor și a mea, ca să nu fie distruse probele. În 1997 am ajuns în sfârșit la dosar cu procurorul Dan Voinea. Scria pe dosarul fiului meu N.U.P.”, a mai declarat Elena Băncilă.