Majorarea salariilor profesorilor nu va mai avea loc pe 1 septembrie 2020. Pentru ce dată se amână creșterea cu 16%

Publicat: 15 08. 2020, 19:05

Ministerul Educației anunța majorarea salariilor profesorilor cu 16%, de la 1 septembrie 2020. Rectificarea bugetară amână însă această măsură.

Majorarea salariilor profesorilor, amânată cu încă un an

De la 1 ianuarie 2020, salariile au fost majorate cu 8%, iar ultimele două tranșe de majorare până la grila prevăzută de Legea 153/2017 ar fi trebuit să intre în vigoare luna viitoare.

Din pricina rectificării bugetare, această creștere se va amâna, până în septembrie 2021.

Cu toate acestea, Ministerul Educației spune că, și în aceste condiții, majorarea tot va avea loc “mai devreme cu un an față de ceea ce s-a decis în Parlament”.

Majorarea era prevăzută în Legea salarizării pentru anul 2022, dar a fost devansată și majorările au fost acordate mai devreme, ceea ce înseamnă că de la 1 ianuarie 2020 salariile pentru profesori au crescut cu 8% (prima tranșă).

Practic, majorarea de 16% (tranșele a doua și a treia), care semnifică atingerea nivelului majorărilor prevăzute pentru anul 2022 și care a fost mutată pentru 1 septembrie 2020 (devansată, deci, cu doi ani), este acum prevăzută pentru 1 septembrie 2021”, se arată în comunicatul ministerului.

Sindicatele amenință că noul an școlar ar putea să nu înceapă, dacă nu se majorează salariile

Sindicatele din Învățământ avertizează că noul an școlar riscă să nu mai înceapă peste două săptămâni, dacă Guvernul nu va majora salariile profesorilor de la 1 septembrie, se arată într-un comunicat al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Sindicatele critică dur decizia Guvernului de a amâna această creştere salarială, în condiţiile în care nu s-a vorbit nicio clipă despre imposibilitatea de a fi acordată.

Cu două săptămâni înainte de începerea anului şcolar 2020-2021, Guvernul României propune, prin OUG privind rectificarea bugetară, să nu mai fie acordate majorările salariale prevăzute de lege, măsură care reprezintă o grea lovitură pentru cadrele didactice. Conform legislaţiei în vigoare, personalul didactic ar fi trebuit să primească, de la 1 septembrie 2020 o creştere salarială medie de 14%, care ar fi însemnat o suplimentare a venitului net cu aproximativ 300 de lei. Chiar şi această majorare salarială nu ar fi adus nivelul salariilor la cel îndreptăţit, având în vedere importanţa muncii prestate, asta pentru că Legea nr.153/2017 poziţionează personalul didactic mult prea jos în grila de salarizare”, se precizează în comunicat.

Considerăm că este o mare greşeală şi o dovadă de lipsă de respect faţă de colegii noştri, mai ales în condiţiile în care cu toţii au depus o muncă fără precedent pentru a asigura tuturor elevilor şanse egale la educaţie, în condiţiile speciale, provocate de noul Coronavirus. Amintim că pe durata semestrului al II-lea al anului şcolar trecut, efortul fizic şi intelectual al cadrelor didactice a fost foarte mare, în condiţiile în care şcoala s-a făcut online, efort care va creşte în anul şcolar viitor. De asemenea, atragem atenţia că personalul din învăţământ va fi supus unui risc major de contaminare cu COVID 19, ţinând cont că şcoala se va face faţă în faţă cu elevii”, mai spun sindicatele.

Rectificare bugetară – ce ministere primesc mai mulți bani

Potrivit proiectului de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului cu privire la rectificarea bugetară a fost publicat joi noapte de Ministerul de Finanţe,

Șeful Guvernuluia anunțatcă Transporturile, Dezvoltarea, Educația, Sănătatea și Agricultura sunt domeniile care vor primi mai mulți bani la rectificarea bugetară.

Alte instituții care primesc bani în plus, în urma rectificării bugetare:

– Ministerul Finanţelor Publice – Acţiuni Generale: +14,046 miliarde lei;

– Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri: +4,371 miliarde lei;

– Ministerul Sănătăţii: +3,114 miliarde lei, pentru suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (+2,984, miliarde lei) şi pentru susţinerea măsurilor destinate combaterii pandemiei cu coronavirusul SARS-CoV-2 şi acordarea stimulentului de risc (+219,1 milioane lei).

– Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: +2,995 miliarde lei.

– Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei: +1,014 miliarde lei, per sold, din care se propune asigurarea suplimentară pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală cu 1 miliard de lei.

– Ministerul Afacerilor Interne: +1,264 miliarde lei, per sold, din care 864,8 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor necesare desfăşurării alegerilor locale din anul 2020.

– Ministerul Fondurilor Europene: +1,186 miliarde lei credite de angajament şi +198,2 milioane lei credite bugetare, per sold.

– Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor: +814,7 milioane lei, per sold.

– Ministerul Finanţelor Publice: +483,5 milioane lei per sold.

– Ministerul Educaţiei şi Cercetării: +551,4 milioane lei, per sold.

– Autoritatea Electorală Permanentă: +217,8 milioane lei; Se propune în principal asigurarea suplimentară a sumei de 14,2 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale din anul 2020.

– Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor: +147,4 milioane lei, per sold, pentru acordarea despăgubirilor pentru animalele sacrificate în contextul evoluţiei pestei porcine africane şi pentru plata medicilor veterinari concesionari în cadrul programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale;

– Secretariatul General al Guvernului: +124,8 milioane lei per sold, se propune în principal majorarea sumelor pentru culte.

– Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor: +116,7 milioane lei per sold.

– Ministerul Justiţiei: +71,6 milioane lei, per sold.

– Serviciul de Telecomunicaţii Speciale: +64,5 milioane lei per sold, din care: 60,4 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor necesare desfăşurării alegerilor locale din anul 2020.