Mai puține locuri de muncă în străinătate. Motivul pentru care multe țări din Europa au avut parte de restructurări

Mai puține locuri de muncă în străinătate. Motivul pentru care multe țări din Europa au avut parte de restructurări
Sursă foto: Pexels.com

Anul trecut, românii au avut cele mai puține oferte de locuri de muncă, în străinătate.

Angajatorii de peste hotare, care căutau cu interes muncitori români, acum și-au restrâns operațiunile, conform Știrile ProTv.

Ce s-a întâmplat?

Multe țări din Europa au avut parte de restructurări, creșteri de taxe sau impozite. De aceea, companiile au hotărât să nu mai facă angajări pentru o perioadă.

Înainte, cele mai numeroase și bine plătite locuri de muncă erau în domeniul construcțiilor. Acum, acestea au înregistrat scăderi în țări precum Spania, Italia, Belgia.

„Au fost aproximativ 21.000 de locuri de muncă, un număr mai mic decât în alți ani, cel mai scăzut nivel din ultimii 6 ani. În țările care în general căutau angajați externi au existat dezechilibre economice pe piața muncii în 2024, au fost nevoiți să-și restrângă echipa, și această contractare a pieței muncii i-a determinat să angajeze preponderent din țările lor.”, declară Ana Călugăru, reprezentantul unei platforme de recrutare.

Europa se confruntă deja cu fenomene locale de recesiune economică, șomaj și inflație, factori care aduc și transformări pe piața muncii, spun specialiștii.

Italia și Germania

Dacă în trecut o îngrijitoare de bătrâni sau de persoane cu diverse suferințe câștiga 994 de euro, acum va lua puțin peste 1000 de euro. Acest lucru înseamnă că salariile au crescut doar cu câțiva euro pe lună.

Una dintre marile probleme cu care se confruntă românii care muncesc în străinătate este costul vieții de zi cu zi.

„Situația gravă în care se regăsesc le obligă să revină în țară pentru că nu mai ajung cu salariul la sfârșitul lunii”, declară Eugen Terteleac, de la Asociația Românilor din Italia.

În Germania, situația este asemănătoare: „Economia Germaniei trece printr-o perioadă de incertitudine economică și inflație ridicată salariile nete au scăzut”, a explicat Alexandra Chiribeș, specialist în domeniul juridic al țării.

România are peste 22.000 de posturi vacante, iar pentru piața europeană sunt 117 locuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:09 - Atenționare de călătorie MAE: Posibile perturbări ale transportul public din Belgia
23:52 - Un oficial UE a fost condamnat la închisoare în Belarus. L-ar fi insultat pe Aleksandr Lukașenko
23:42 - Protest uriaș la Viena după preluarea puterii de către extrema dreaptă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. „Mi-e teamă pentru Europa pentru că autocrați nebuni ajung la putere”
23:26 - A murit Marius Ciugarin, fost fotbalist la Steaua și Sportul Studențesc
23:07 - Grădina zoologică din Oradea va avea o nouă locație, de aproape patru ori mai mare
23:02 - Nicușor Dan, despre modernizarea iluminatului public din București: 23,3 milioane lei pentru un oraș mai eficient energetic! Până în vară, vor fi înlocuite încă 7.822 de lămpi pe 34 de bulevarde
22:37 - Eugen Tomac: Președintele Iohannis cu cât mai mult stă la Cotroceni, cu atât mai mult rău face democrației românești. El este cel mai contestat și are pârghii pentru a detensiona situația (VIDEO)
22:36 - Noul ministru al Educației, despre efectele negative ale meditațiilor asupra sistemului de învățământ. „Trebuie fiscalizate pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă”
22:09 - Daniel Breaz (PNL): Dacă dorim într-adevăr să avem un Președinte al acestei alianțe pro-europene, va trebui să fim consecvenți și să mergem cu același Președinte (VIDEO)
22:02 - Poștașii au început împărțirea pensiilor. Cât mai au de așteptat cei care primesc banii pe card