Mai multe județe din România, sub cod portocaliu de inundații. Meteorologii anunță ploi, vijelie și polei

Mai multe județe din România, sub cod portocaliu de inundații. Meteorologii anunță ploi, vijelie și polei
Foto: Pixabay.com

Mai multe județe din România sunt în pericol de inundație, chiar în ziua de Crăciun. Meteorologii ANM au emis un cod galben și unul portocaliu de ploi și precipitații însemnate cantitativ.

De Crăciun, vremea a fost la extreme în România. Inițial, meteorologii au anunțat maxime de până la 12 grade, dar se pare că ploile abundente și ninsorile au condus la precipitații însemnate cantitativ, crescând astfel riscul de inundații în mai multe județe din România.

Risc de inundații, în mai multe județe din România

Elena Mateescu, directorul ANM a precizat zonele în care există riscul de inundații și mai ales care sunt râurile și regiunile în care s-au acumulat deja cantități semnificative de apă.

„Există un cod portocaliu valabilă până mâine la ora 12:00 care vizează zona Carpaților Occidentali precum și grupa vestică a Carpaților Meridionali. 

Acolo va ploua abundent cantitățile de apă putând depăși 40-50 de litri pe metru pătrat, la nivel local 70 de litri pe metru pătrat, iar la altitudini mai mari de 1.800 m vor predomina ninsorile.

În același timp, tot până mâine la orele 12:00 vorbim de o avertizare meteorologică de cod galben pentru zona Banatului, Crișana, local Transilvania nord-vestul Olteniei, şi aici ploile vor fi însemnate cantitativ (…) Vorbim de valori de care pot depăși 20-40 de litri pe metru pătrat, iar până data de 28 decembrie o informare meteorologică ce vizează, de asemenea, ploi moderate cantitativ, polei și intensificări ale vântului în aproape toată țara.”, a precizat directorul ANM, pentru Antena 3.

ANM, cod galben și portocaliu de ploi și vijelie

Meteorologii ANM au emis o avertizare de tip cod portocaliu, valabilă până în data de 26 decembrie ora 12:00. În intervalul menționat, în Carpații Occidentali și în grupele vestice ale Carpaților Meridionali vor fi precipitații abundente. Vor fi ploi, care vor favoriza topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la altitudini de peste 1800 m vor predomina ninsorile. Cantitățile de apă vor depăși 40…50 l/mp și pe arii restrânse 70 l/mp.

Codul portocaliu este valabil tot până în data de 26 decembrie ora 12:00. În intervalul menționat, în Banat, Crișana, iar pe arii restrânse în Transilvania și nord-vestul Olteniei va ploua însemnat cantitativ. În zona Carpaților Orientali și în nord-vestul Moldovei treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri mai consistent. Cantitățile de precipitații vor depăși 25…40 l/mp.

Foto: ANM
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:11 - Accident cu patru mașini pe cel mai aglomerat bulevard din București: Circulația rutieră se desfășoară pe o singură bandă
22:03 - O firmă din China scoate la vânzare bilete pentru o expediție în spațiu. Care este prețul pe care trebuie să îl plătească o persoană
22:02 - România face teste pentru producția proprie de stridii în Marea Neagră. Experimentul este desfășurat cu un specialist din Italia
22:02 - Ludovic Orban: Cine votează cu Simion la prezidențiale, de fapt, votează cu Ciolacu (VIDEO)
21:59 - Ludovic Orban, despre AUR: „Ăla nu este partid, ăla este, practic, o încropeală politică în care nu contează decât un singur om, care este antidemocrație, iar acel om n-are niciun istoric, n-a făcut nimic la viața lui” (VIDEO)
21:48 - Ludovic Orban, după ce liderul PNL i-a cerut lui Lasconi să se retragă: “Ciucă trebuie să țină ciocu’ mic. Și eu îi spun nea Ciucă, retrage-te pentru că te chinui degeaba. Distrugi și mai tare imaginea liberalismului” (VIDEO)
21:36 - Elon Musk pregătește mașini electrice mai ieftine pentru anul viitor
21:34 - Orban: Nu vi se pare ciudat că în afară de Ciolacu sunt atâția iepuri printre candidați? Geoană, fost PSD-ist, Cristi Diaconescu, fost PSD-ist, Ana Birchall, fostă PSD-istă, Ciucă, cel mai mare iepure, și iepurele adevărat – Simion (VIDEO)
21:31 - Expunerea la lumină, pe timp de noapte, poate avea efecte grave asupra organismului. Ce boli putem dezvolta din cauza poluării luminoase
21:16 - Care e suma uriașă pe care ar fi plătit-o Laura Crișan pentru asasinarea tatălui său