Mai mult de 73% dintre români au renunţat, în 2010, să meargă la medic din rațiuni economice

Publicat: 13 03. 2012, 18:05
Foto: huffingtonpost.com

Peste 73% dintre români au renunţat în 2010 să meargă la medic din cauza costurilor pe care le implică o astfel de vizită, se arată într-un studiu lansat, marţi, de ARPIM, cu ocazia Zilei europene a pacientului.

Potrivit studiului, citat de Mediafax, femeile au renunţat mai uşor la îngrijirea medicală de care aveau nevoie la un moment dat, 74,9% dintre respondente declarând că nu au consultat un medic specialist din motive financiare.

Pe de altă parte, 89,4% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15-24 de ani nu au mers la medic atunci când au avut nevoie.

Aproape trei sferturi dintre respondenţi (70,2%) au declarat că nu au vizitat medicul atunci când au avut nevoie, din raţiuni economice.

„Acest lucru are un impact asupra societăţii, pentru că un om bolnav nu va avea aceeaşi contribuţie la economia naţională ca un om sănătos. Studiile arată că fiecare 100 de români pierd 16 ani de viaţă activă din cauza condiţiilor precare ale sistemului de sănătate. Iar această situaţie nu este una recentă. Conform unui raport făcut de Banca Mondială în anul 2005 privind sistemul de sănătate din România, gospodăriile cu venit minim pe economie erau de două ori mai dispuse să renunţe la îngrijire medicală decât celelalte”, a spus directorul ARPIM, Cristian Luţan.

La nivel european, România se situează printre ultimele locuri la capitolul cheltuieli cu sănătatea per capita, alocând 600 de euro, în timp ce media europeană este de 1.800 de euro.