În România vor fi înregistrate temperaturi de primăvară, începând de miercuri. Vor fi chiar și peste 20 de grade Celsius în anumite zone și vor fi prezente și ploile. În schimb, anumite zone sunt vizate de Cod galben de vânt puternic, a relatat Luiza Cergan, marți dimineață, la Știrile B1 TV.
„Cel mai probabil, această atenționare va fi prelungită pentru că, la noapte, mâine, vântul va fi destul de intens în majoritatea regiunilor, dar cu precădere în cele din vestul țării și din sud-est, prin urmare Banat, Crișana, Dobrogea, parte din Transilvania, pe arii restrânse chiar și în celelalte regiuni să fie intensificări ale vântului care să depășească 55 de km/h, în Banat, Dobrogea, chiar peste 70 de km/h, iar cel mai intens vânt să fie la munte, în special pe creste, acolo unde să treacă de 100-110 km/h. Tot acolo, la altitudini foarte mari, spuneam și mai devreme că o să și ningă”, a declarat meteorologul ANM.
Diferența dintre temperaturile maxime care vor fi înregistrate miercuri și normalul perioadei este și de peste 15 grade, spun meteorologii.
„Mâine, temperaturi de până la 22 de grade în Lunca Dunării. În Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea, temperaturi în general între 15 și 20 de grade. În mod normal ar trebui să fie cam între -2 și 3 grade, deci, iată, cu mai mult de 15 grade peste normalul perioadei. Cald și în interiorul arcului Carpatic, acolo maxime între 11 și 17 grade. Așadar, foarte cald, temperaturi de martie spre aprilie”, a adăugat Meda Andrei.
Încet-încet, temperaturile își vor recăpăta valorile normale.
„Joi se răcește foarte puțin. În vest, în nord, în centru, în sud, în est, în continuare foarte cald, între 15 și 20 de grade, chiar 21 de grade să mai fie în Bărăgan. În intracarpatic, temperaturi între 7 și 12 grade. Iar această răcorire a vremii va continua și în ultimele zile din săptămână, însă, cu toată această răcorire, tot temperaturi mai mari decât mediile climatologice vor fi, însă abaterea nu va mai fi chiar atât de mare”, a continuat experta.
Potrivit meteorologilor, temperaturile ridicate sunt asociate unui val de căldură venit din sud-vestul Europei.
„În partea de vest, de nord-vest și de centru, chiar temperaturile se vor apropia de cele normale. Prin urmare, nu este exclus să existe acolo câțiva fulgi de zăpadă – și în zonele mai joase de relief, nu doar în zona de munte, pentru că până atunci doar la munte, la altitudini de peste 1.700 de metri, putem vorbi de ninsoare, în contextul în care va ajunge în zona României o masă de aer tot mai cald dinspre sud-vestul, sudul continentului”, a mai spus Meda Andrei.