Situația CFR se înrăutățește pe zi ce trece. Deși suntem în era vitezii tenurile românești abia se târăsc pe șine. Cu toate acestea fondurile alocate pentru repararea și întreținerea infrastructurii sunt ireal de insuficiente.
Anul acesta, de pildă, au fost alocate fonduri pentru numai 13 kilometri de şină. Ar avea nevoie de reparaţii aproape 600 de kilometri de şine, după cum informează.
Consecința stării precare a infrastructurii este reducerea drastică a vitezei. Dacă în anii 80, trenurile de călători circulau în medie cu 60 de kilometri pe oră, astăzi abia dacă sar de 40.
Iulian Măntescu, sindicalist la Federaţia Mecanicilor de Locomotivă dă detalii: „În 2016 noi am încheiat la transportul de călători cu o viteză comercială de 46 de kilometri pe oră, iar previziunile sunt că anul acesta ne ducem undeva la 42 de kilometri la oră, iar la transportul de marfă undeva la 17 kilometri pe oră viteza comercială.” În concluzie o călătorie cu trenul durează acum mai mult ca înainte de 1989. Mai mult, întârzierile au devenit ceva normal.
Felix Stroe, ministrul Transporturilor a observat și el că: „De la 1 ianuarie până la 1 octombrie, acest an, întârzierea medie zilnică a fost de 12.500 de minute. Nu se poate aşa ceva. 70% din cauzele întârzierilor au fost provocate de CFR Infrastructură”.
Se omite însă faptul că toate guvernele ultimilor ani au partea lor de vină. An de an taie din banii alocaţi penru reparaţii la şine.
Un document oficial al Ministerului Transporturilor vorbeşte de un necesar de investiţii de aproape 5,5 miliarde de lei – pentru eliminarea punctelor periculoase de pe calea ferată, pentru întreţinerea şinelor şi pentru reparaţii capitale.