MAI introduce reguli noi. Polițiștii nu vor mai avea voie cu tatuaje

MAI introduce reguli noi. Polițiștii nu vor mai avea voie cu tatuaje
Sursă foto: Pixabay

Tinerii care doresc să se înscrie la concurs pentru ocuparea funcțiilor vacante în Poliție nu vor mai avea voie să aibă tatuaje. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a inițiat această măsură pentru a preveni situațiile de vulnerabilitate pentru polițiști care apar ca urmare a identificării lor în funcție de elemente partculare.

Modificarea legii statutului polițistului se află în dezbatere publică

MAI a organizat pe 18 iunie o dezbatere publică privind Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2002 referitoare la Statutul Polițistului, la solicitarea Europol. Proiectul legislativ urmărește consolidarea cadrului normativ pentru protecția juridică a polițiștilor și actualizarea legii cu hotărârile Curții Constituționale, care a declarat neconstituționale unele dispoziții din actuala lege.

Proiectul de lege prevede ca tatuajele sau alte elemente ornamentale de pe corpul candidatului să nu conțină simboluri, mesaje, sloganuri sau reprezentări care instigă la violență, ură, discriminare, sau care au conotații politice, fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, potrivit Adevărul.ro. 

Propuneri cu privire la probele de concurs

Referitor la probele de concurs pentru posturile vacante, MAI propune ca acestea să fie înregistrate audio și video pentru a asigura transparența și aplicarea uniformă. În plus, se propune ca masterul profesional să fie recunoscut ca sursă de proveniență pentru ofițerii de poliție, atât pentru cei care urmează cursurile în regim de frecvență cât și pentru agenții de poliție cu studii superioare.

Potrivit chestorului principal de poliție Valentin Minoiu, este important să se stabilească o distincție clară între situațiile juridice ale celor care urmează programul de master profesional, în funcție de pregătirea lor anterioară. De asemenea, se propune reducerea de la 5 la 3 ani a perioadei de interdicție pentru schimbarea raporturilor de serviciu pentru agenții care au absolvit programul de master.

Reducerea deficitului de personal

Pentru a reduce deficitul de personal, MAI propune ca cei care nu au fost admiși la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” dar au obținut media minimă de admitere, să fie repartizați fără concurs de admitere la instituțiile de învățământ postliceale ale MAI.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`