Mai bine de jumătate dintre românii din țară sunt inactivi profesional. Doar 16% din populație are studii superioare

Mai bine de jumătate dintre românii din țară sunt inactivi profesional. Doar 16% din populație are studii superioare
Foto: Pixabay

Datele de la recensământ arată că mai bine de jumătate din populația țării este inactivă profesional, zonele cu cei mai mulți oameni care nu lucrează fiind estul și sud-estul țării, acolo unde și nivelul de trai este mai scăzut, potrivit Stirileprotv.ro.

Mai bine de jumătate din populație este inactivă profesional

Populația activă a României este de aproape 8,2 milioane de persoane, conform datelor INS.

Altfel spus, dintr-un total de 19 milioane de oameni, 10,8 milioane sunt inactivi în câmpul muncii, cu 39,5% dintre ei fiind pensionari și beneficiari de ajutor social, iar 32% elevi și studenți.

Municipiul București și județul Ilfov au cei mai mulți angajați, iar la polul opus sunt județele Vrancea și Mehedinți.

Vaslui este județul cu cea mai mare rată de șomaj (5,1%). În schimb, în București indicatorul este la 1,1%.

Suceava este județul cu cea mai numeroasă populație casnică (9,9%).

„Vorbim despre un exod extrem de puternic ce a lovit România în ultimii ani. Oamenii își caută șansa în altă parte inclusiv când vine vorba de cariera profesională. Sunt doi pensionari la un angajat în momentul de față în România. În special în două zone istorice din țară, Moldova și Muntenia. Dacă în Ardeal lucrurile sunt mai echilibrate. În două treimi din țară sunt doi pensionari care sunt susținuți de o persoană angajată”, a declarat sociologul Antonio Amuza.

Recensământul arată, totodată, că orașele cu cel mai mare număr de persoane active sunt fruntașe și din perspectiva nivelului de educație.

Din numărul total al locuitorilor, 43,5% au un nivel mediu de educație (liceal, profesional sau postliceal), în timp ce 40,5% au un nivel scăzut (nu au reușit să ajungă până la liceu. Studii superioare are doar 16% din populație.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`