Mai avem dreptul să NU ne placă manelele? Buzăianu și Zamfir, despre momentul Babasha la concertul Coldplay: E caz de ANPC / Maneliștii sunt așa de marginalizați, că-i auzim peste tot. Suntem sufocați de manele, de aia au și huiduit spectatorii (VIDEO)

Mai avem dreptul să NU ne placă manelele? Buzăianu și Zamfir, despre momentul Babasha la concertul Coldplay: E caz de ANPC / Maneliștii sunt așa de marginalizați, că-i auzim peste tot. Suntem sufocați de manele, de aia au și huiduit spectatorii (VIDEO)

Momentul stânjenitor de la concertul Coldplay de miercuri, din București, a împărțit România în două. Chris Martin și colegii săi l-au invitat pe scenă să cânte pe manelistul Babasha, căci în turneul lor vor să promoveze diversitatea și toleranța și să încurajeze membrii comunităților marginalizate. Publicul n-a apreciat surpriza și a huiduit copios.

Incidentul a fost intens comentat în online, unii acuzând publicul de rasism și ipocrizie, alții susținând că nu e niciun rasism dacă pur și simplu nu-ți plac manelele. Plus că oamenii au dat bani pe bilet la concert să asculte Coldplay, nu manele.

Situația a fost comentată și de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir în emisiunea „Bună, România!”, difuzată pe B1 TV.

Oamenii cărora nu le plac manelele sunt închiși la minte?

Radu Buzăianu a început a doua oră a emisiunii… ascultând manele.

„Sunt în acest moment într-un proces de deschidere a minții! Am fost clarificat de către artistul internațional Chris Martin, venit în România. (…) A explicat așa: trebuie să aveți mintea deschisă, deschideți-vă mintea. Deci, practic, se înțelege că România e în acest stadiu cumva deplorabil din cauza faptului că nu are mintea deschisă, că nu ascultă suficiente manele: ”deschideți-vă mințile! ascultați o manea!”.

L-am sunat pe fii-miu, se ducea la școală. ”Ai ascultat manele de dimineață? Ți-ai pus manele de dimineață?”. ”Nu, că m-am trezit târziu…”. Înapoi acasă, asculți manele și abia apoi te duci la școală! Întâi manele și abia apoi școală!”. Lăsați-mă, Doamne iartă-mă, cu școala!”, a spus Buzăianu ironic.

Asta în contextul în care Coldplay și-a propus ca în acest turneu să promoveze toleranța, diversitatea și protejarea comunităților defavorizate. În acest scop, pe scena din București l-a avut invitat special pe manelistul Babasha.

Ești rasist dacă îndrăznești să nu-ți placă manelele

Continuând tonul ironic, Răzvan Zamfir a admis că e rasist deoarece nu ascultă manele: „Ieri nu știam, dar azi am aflat că dacă nu ești un împătimit al manelelor, e pentru că ești rasist. Și ești un rasist ipocrit! Pentru că, într-un fel sau altul, manelele reprezintă substanța toleranței. Dar ce faci cu oamenii extrem de antipatici și lipsiți de toleranță cărora nu le plac foarte multe genuri muzicale, de exemplu romanțele?”.

Zamfir a remarcat apoi că la radioruile românești nu se difuzează deloc black metal norvegian și a întrebat de unde ura aceasta pe Norvegia:

„Fac apel la Ambasada Norvegiei la București să ia act de valul de ură împotriva Norvegiei prin blocarea black metalului norvegian de tradiție prin canalele comerciale. E inadisibil!”.

Revenind la un ton serios, Buzăianu a remarcat faptul că unii duc în derizoriu acuzația de rasism când o formulează atunci când nu e cazul. A spune ”nu-ți plac manelele, deci ești rasist” e un fel de a duce în derizoriu această acuzație. El i-a luat apoi în vizor pe cei care sunt deranjați de elitism: „Dacă punem să punem manele la Coldplay, putem să și huiduim”.

Maneliștii sunt așa de discriminați, că-i auzim peste tot

La rândul său, Zamfir a punctat că e normal ca spectatorii de la concertul Coldplay să aibă așteptări, la câți bani au dat pe bilet.

„Maneaua asta la Coldplay era de sesizat ANPC-ul”, a punctat el, căci oamenii au cumpărat bilet să asculte Coldplay și au primit Coldplay+manele.

În plus, nici ideea de bază de la care a pornit momentul, anume că trebuie promovați maneliștii deoarece sunt marginalizați, nu stă în picioare.

„Manelele în România sunt omniprezente.(…) Suntem sufocați de manele peste tot! (…) Nu au niciun fel de legătură cu ideea de nișă, sunt prea multe! Ăia de aia au huiduit, nu pentru că nu acceptă (manelele), ci pentru că au dat bani grei să fie într-un mediu în care nu sunt manele, că sunt oricum destule”, a mai susținut Răzvan Zamfir.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul
17:38 - Lăsați Ucraina să lovească în inima Rusiei, le cere Parlamentul European statelor UE într-o rezoluție adoptată joi