MAI: 1.189 de amenzi în valoare totală de peste 428.000 de lei, într-o singură noapte, pentru nerespectarea regulilor de protecție sanitară

Publicat: 04 07. 2020, 15:07
Foto: Pixabay

Ministerul de Interne a anunțat că, vineri noapte, peste 7.900 de angajați au acționat în toată țara pentru a se asigura că sunt respectate regulile de protecție sanitară. Au fost date 1.189 de amenzi, în valoare de peste 428.000 de lei. 58 dintre sancțiuni au fost aplicate operatorilor economici. În total, la nivel național, au fost verificate 2.791 societăți comerciale și 25.493 de persoane fizice.

Peste 7.900 de angajați ai MAI au fost în teren pentru a verifica respectarea măsurilor dispuse în contextul epidemiei de coronavirus

În noaptea de vineri spre sâmbătă, peste 7.900 de angajați ai Ministerului de Interne au acționat în toată țara, mai ales în zonele turistice, pentru a verifica dacă sunt respectate regulile de protecție sanitară. Au participat la acțiune 4.262 polițiști, 1.456 jandarmi, 399 polițiști de frontieră, 196 cadre ISU, 1.258 polițiști locali, 83 reprezentanți din cadrul ANSVSA , 30 inspectori ai ANPC, 258 reprezentanți ai Ministerului Sănătății, 48 angajați ai structurilor din subordinea Ministerului Muncii, 6 reprezentanți ai Ministerului Transportului, dar și reprezentanți ai autorităților publice locale.

Au fost verificate în total 2.791 societăți comerciale și 25.493 de persoane fizice.

Au fost aplicate 1.189 de amenzi, în valoare de peste 428.000 de lei. Dintre acestea, 58 de sancțiuni, în valoare de 28.450 lei, au fost date operatorilor economici pentru organizarea de activități pentru care au fost instituite interdicții și restricții.

474 de persoane au fost sancționate deoarece au participat la activități mai sus menționate. Totodată, au fost aplicate 468 de sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală. Alte 20 de amenzi au fost date pentru că nu au fost corect amenajate terasele.

Operator economic din București, amendat cu 57.500 de lei. Sancțiune de 20.000 de lei pentru un club din Constanța

În Capitală, organele de control au aplicat unui operator economic 12 sancțiuni, în valoare totală de 57.500 lei. El își desfășura activitatea la subsolul unei clădiri. Aceasta a fost suspendată deoarece patronul a încălcat constant reglementările privind interzicerea fumatului în localurile publice.

De asemenea, un club din Constanța a fost amendat cu 20.000 de lei. În cazul său, DSVSA a dispus suspendarea activității până pe 8 iulie, pentru nerespectarea regulilor de igienă şi de depozitare a produselor alimentare.

Ministerul de Interne a mai precizat că acțiunile de control vor continua în perioada următoare.

Autoritățile au lansat linia TelVerde 0800.800.165 special dedicată sesizării neregulilor în contextul epidemiei de coronavirus. Deja a fost primit un apel, „sesizarea fiind direcționată pentru verificări către autoritățile competente din județul Dolj”.

Secretarul de stat Bogdan Despescu a anunțat controale sporite, mai ales la munte și pe litoral

Vineri, într-o conferință la care a participat și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, secretarul de stat Bogdan Despescu a declarat că echipe mixte formate din polițiști, jandarmi, pompieri, inspectori ITM și de la Protecția Consumatorilor vor acționa în toată țara, dar mai ales pe litoral și la munte, pentru a se asigura că sunt respectate regulile menite să țină sub control epidemia de coronavirus.

„Nu dorim să aplicăm sancţiuni, dar acolo unde vom constata încălcări ale legii, vom luat toate măsurile necesare. Unde se vor constata abateri, se vor dispune inclusiv măsuri de suspendare a activităţii operatorilor economici”, a subliniat Despescu.

La rândul său, ministrul Nelu Tătaru a declarat că acum nu există pericolul revenirii la starea de urgență, dar numărul mare de cazuri de coronavirus din ultima vreme nu exclude posibilitatea ca Guvernul să prelungească starea de alertă.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a transmis că dacă populația respectă regulile de siguranță sanitară „și fiecare își face treaba lui, există o șansă bună să oprim creșterea cazurilor” de COVID-19. În schimb, spune oficial, dacă ignorăm normele „și ascultăm mesajele negaționiste”, există un „risc real” ca situația să fie scăpată de sub control.