Magneziul ajută mult sănătatea, mai ales în cazul femeilor

Publicat: 29 03. 2023, 11:39

Mai multe studii au arătat că aportul de magneziu alimentar este implicat în procesele biologice legate de îmbătrânirea creierului și poate contribui la prevenirea neurodegenerării care duce în cele din urmă la demență.

Volumul creierului, indiciu important în demență

Mecanismele exacte care stau la baza efectelor neuroprotectoare ale magneziului nu au fost identificate în mod clar, în special în ce moment aportul de magneziu începe să afecteze sănătatea creierului.

Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Națională Australiană, a analizat volumele cerebrale și leziunile de substanță albă (WML) și asocierea acestora cu magneziul alimentar.

Aceștia au examinat, de asemenea, asocierea dintre tensiunea arterială și magneziu și dacă există diferențe în aceste asocieri între bărbați și femei.

Volumul creierului este un factor important de luat în considerare, deoarece contracția creierului (atrofia) la persoanele diagnosticate cu boala Alzheimer precede apariția simptomelor clinice.

Atrofia hipocampusului, structura complexă a creierului care joacă un rol în învățare și memorie, este o caracteristică timpurie a bolii Alzheimer.

Cercetătorii au descoperit, pentru prima dată, că magneziul alimentar a fost asociat cu volume mai mari ale creierului și cu WML mai mici, în special în materia cenușie și albă.

Ei au constatat că efectul neuroprotector al magneziului a fost substanțial, dar a variat în diferite regiuni ale creierului, fiind deosebit de puternic pentru materia cenușie și hipocampus.

Posibile efecte neuroprotectoare ale magneziului doar în cazul femeilor

În comparație cu o persoană cu un aport normal de magneziu de aproximativ 350 mg (0,1 oz) pe zi, s-a constatat că cei care au consumat mai mult de 550 mg (0,2 oz) de magneziu pe zi aveau o vârstă a creierului cu aproximativ un an mai mică decât „vârsta corpului”, până la 55 de ani.

Deși datele au arătat asocieri puternice între magneziul alimentar și volumele cerebrale și WML la bărbați și femei, posibilele efecte neuroprotectoare ale magneziului au fost semnificative doar la femei.

Efectul a fost mai puternic la femeile aflate în postmenopauză decât la femeile aflate în premenopauză, dar cercetătorii subliniază că acest lucru se poate datora proprietăților antiinflamatorii ale magneziului.

În mod neașteptat, studiul nu a arătat nicio asociere între aportul de magneziu alimentar și tensiunea arterială.