Magistrații și-au majorat singuri veniturile: Ministerul Finanțelor propune plata eșalonată a salariilor judecătorilor și procurorilor

Magistrații și-au majorat singuri veniturile: Ministerul Finanțelor propune plata eșalonată a salariilor judecătorilor și procurorilor
Foto simbol: Pixabay

Ministerul Finanțelor propune, printr-un proiect de ordonanță de urgență aflat în dezbatere publică, ca plata salariilor mărite ale judecătorilor și procurorilor, aprobate de conducerea sistemului judiciar, să fie eșalonată până în 2029.

Creșterile se aplică începând din 2018 pentru toți magistrații și grefierii

Salariile au fost majorate prin creșterea valorii de referință la 605,225 lei, conform căreia sunt calculate veniturile magistraților, potrivit Adevărul.

În 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetul General au decis să majoreze retroactiv cu 25% salariile judecătorilor și procurorilor, invocând hotărâri judecătorești definitive și necesitatea uniformizării regulilor salariale. Creșterile se aplică începând din 2018 pentru toți magistrații și grefierii, impactând și pensiile speciale care vor crește în consecință.

Parchetul General a confirmat că mai multe hotărâri definitive, emise de instanțe precum Tribunalul Dâmbovița și Curtea de Apel Ploiești, au stabilit că personalul din justiție trebuie remunerat pe baza unui indice de salarizare de 605,225 lei, nu conform valorii stabilite prin legea salarizării unitare din 2017, de 484,18 lei.

Astfel, procurorul general Alex Florența a semnat ordinul care reglementează aplicarea noului indice de salarizare de la 7 decembrie 2018 și plata diferențelor salariale, în funcție de disponibilitatea fondurilor.

În martie 2023, președinta ÎCCJ, Corina Corbu, a emis un ordin care aplică majorarea salariilor judecătorilor începând cu 1 ianuarie 2018, urmat de un alt ordin în aprilie 2023, care extinde majorarea cu 25% la toate instanțele.

Această măsură va genera plăți retroactive substanțiale, estimându-se că fiecare magistrat ar urma să primească restanțe salariale de zeci de mii de euro.

Conform proiectului de ordonanță, plata acestor diferențe salariale restante va fi eșalonată între 2025 și 2029, în procente progresive, și ajustată cu rata inflației.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:10 - Pâmântul va avea o nouă lună. Cum va putea fi văzut asteroidul și cât timp va sta în orbita planetei noastre
22:09 - Anca Serea a rămas fără bona celor 6 copii ai săi: „Pleacă acasă, unde o așteaptă cele trei fetițe și un vis neîmplinit” / Ce a spus vedeta despre bonele filipineze (VIDEO, FOTO)
22:04 - Daniel Constantin, despre posibilitatea ca Iohannis să candideze la Senat din partea PNL: Mi se pare că e un zvon, deocamdată. La ședințele la care eu am participat, nu a fost nicio discuție în sensul acesta (VIDEO)
21:42 - Ce reacție a avut un turist polonez după ce a văzut zăpadă pe Transfăgărășan: „Cred că a fost cea mai bună idee pe care am avut-o în vacanţă”
21:30 - IPS Teodosie: Femeia să nu se roage în pielea goală! Să se roage îmbrăcată cuviincios şi cu capul acoperit (VIDEO)
21:24 - Cum a fost păcălită Oana Roman de angajații unei firme care verifică centrale termice: „Să vă povestesc despre niște escroci și vă recomand să vă feriți de ei cât puteți”
21:10 - Ce măsuri vor lua autoritățile din Grecia pentru a reduce supraturismul. Ce a decis Guvernul de la Atena
20:59 - Ozana Barabancea, înșelată cu cea mai bună prietenă: „Pe el l-am iertat, dar pe ea, nu”
20:52 - Ministrul Sebastian Burduja, despre zona județului Galați: Toți consumatorii din zona afectată de inundații sunt alimentați cu energie electrică. Suntem pregătiți să intervenim, dacă vremea se înrăutățește (VIDEO)
20:45 - Ce le-a promis un poștaș din Vaslui locuitorilor din comunele afectate de inundații: „Merg să le duc pensia bătrânilor”