Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la o posibilă neconstituționalitate a Ordonanței de Urgență nr. 14 prin care s-a aborgat Ordonanța 13 care prevedea dezincriminarea abuzului în serviciu, informează HotNews. Dacă OUG 14 ar fi declarată neconstituțională, automat ar intra în vigoare OUG 13, ordonanța a cărei adoptare de către Guvernul Grindeanu a dus la cele mai ample proteste de stradă de după Revoluția din 1989.
Magistrații au luat decizia de a face apel la CCR după o sesizare a avocaților fostei șefe DIICOT, Alina Bica, și ai lui Cătălin Teodorescu, în dosarul privind despăgubirea ilegală a omului de afaceri Gheorghe Stelian de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților. În acest dosar, Bica este judecată pentru abuz în serviciu.
Concret, apărătorii celor doi au susținut în fața instanței că OUG 14 a fost adoptată fără respectarea Constituției.
"Dacă OUG 13 ar fi rămas în vigoare, s-ar fi aplicat principiul legii mai favorabile și abuzul în serviciu ar fi fost abrogat, adică tocmai infracțiunea de care este acuzată clienta mea", a susținut avocatul Alinei Bica.
Procurorul DNA s-a opus sesizării CCR, susținând că dacă OUG 14 ar fi declarată neconstituțională, imediat ar intra în vigoare controversata OUG 13, prin care era dezincriminată infracțiunea de abuz în serviciu.
În cele din urmă, președinta instanței, Lucia Rog, a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională.