Continuă cercetările în ceea ce priveşte mafia medicamentelor. După ce DNA a făcut zeci de percheziţii la clinici de oncologie, firme de medicamente, dar şi acasă la medici şi farmacişti, urmează ca persoanele vizate de anchetă să dea explicaţii în faţa procurorilor, informează B1 TV.
Doctorii ar fi fost recompensaţi de producătorii de medicamente cu excursii extravagante în Franţa, Canada şi SUA. În schimbul mitei, recomandau bolnavilor de cancer tratamentele cele mai scumpe sau chiar falsificau actele medicale ca sa beneficieze de comisioane si excursii.
În Cluj-Napoca, procurorii DNA au facut percheziții la spitalul de la Institutul Oncologic. Procurorii ar fi descins la cabinetul doctorului Tudor Ciuleanu, conform unor surse judiciare citate de stiridecluj.ro.
Și la Sibiu procurorii anticorupție au verificat cabinetele medicale din policlinica Spitalului Județean Sibiu. Șefa secției, Valeria Valeanu, este vizată de ancheta, potrivit jurnaliștilor de la oradesibiu. Cabinetele de oncologie, dar și cel al Valeriei Valeanu ar fi fost închise și păzite de jandarmi iar toate consultațiile oncologice au fost sistate în Policlinica Spitalului.
Procurorii ar fi descoperit o adevarata rețea – de la medicii care prescriau medicamentele, la farmaciștii care le distribuiau și pâna la producatorii care dadeau mitele. Un exemplu concret de șpagă: în 2014 suma de aproape un milion de euro a fost achitată de o firmă de medicamente unui operator de turism, sub formă de sponsorizare. Au fost identificate facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate în orașele Ottawa, San Diego sau Paris.
Astfel, creșteau vânzarile unor produse cu valoare extrem de ridicată, precum Avastin, Herceptin, Interferon, Zoladex sau Tarceva, utilizate în cadrul programelor Naționale de Oncologie și de Terapie Intensiva a Insuficienței Hepatice.
De asemenea, medicii vizaţi au fost implicaţi şi în realizarea unor aşa-zise studii clinice, pentru care au fost remuneraţi, însă acestea nu aveau la bază date reale. Într-un comunicat, Ministerul Sănătăţii condamnă practicile prin care medicii pot fi influentați la prescripție de către companiile farmaceutice.