Schema extrem de bănoasă ar fi fost pusă la punct de trei oameni de afaceri din Arad, Oradea și Deva. Primii doi se ocupau cu importul gunoaielor, iar cel din Deva, cu eliminarea lor. Ca să ocolească legea ce interzice eliminarea deșeurilor care nu sunt produse la noi în țară, indivizii susțineau că le reciclează.
Suspecții au adus peste o mie de tone de gunoaie în țară, sub pretextul că le reciclează. În realitate, acestea erau lăsate să zacă pe diferite terenuri sau trimise, cu acte false, la alte firme care le ardeau.
Procurorii DIICOT au descins, duminică, la sediile mai multor firme, dar și acasă la zeci de persoane, implicate într-un grup infracțional organizat.
Ancheta a pornit de la sesizarea comisarilor Gărzii de Mediu, iar procurorii DIICOT Timiș i-au urmărit, luni de zile, cum adunau gunoaie pe o platformă.
Cât timp au stat anchetatorii cu ochii pe ei, suspecții au introdus în țară 57 de transporturi în care se aflau peste 1.500 de tone de deșeuri. Străinii ar fi trebuit să plătească un milion de euro ca să le distrugă, în timp ce, la noi, ar fi costat sub 100.000. Diferența ar reprezenta profitul suspecților.
La finalul perchezițiilor, procurorii DIICOT au adus la audieri 40 de persoane, inclusiv șoferii camioanelor care au transportat gunoaiele din Italia în România. Unul dintre capii rețelei a fost săltat chiar de la aeroport, potrivit Știrile ProTV.