MAE: Legea dării în plată a fost discutată cu reprezentanții altor țări

MAE: Legea dării în plată a fost discutată cu reprezentanții altor țări

Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a anunțat că posibilele consecințe ale aplicării legii dării în plată asupra economiei au fost discutate cu reprezentanții altor țări, informează profit.ro.

Potrivit unor surse oficiale, citate de profit.ro, încă de la finalul anului trecut ambasadori ai statelor cu bănci importante reprezentante în România au purtat discuții cu autoritățile române.
Diplomații străini au susținut că este necesar ca proiectul să fie respins pe motiv că aplicarea legii ar putea avea consecințe pe plan european pentru România.

Ministrul de Externe a confirmat, într-un răspuns adresat inițiatorului legii, deputatul Daniel Zamfir astfel de discuții bilaterale au avut loc.

„Potențialele consecințe asupra economiei României ale acestei chestiuni au făcut și obiectul unor discuții în plan bilateral”, se arată în documentul semnat de ministru.

„În directivă nu este reglementată expres o obligație a statelor membre de a proteja consumatorul atunci când imobilul executat nu stinge creditul garantat cu imobilul suspus executării. O asemenea obligație poate fi însă asumată în temeiul marjei naționale de acțiune rămase statelor membre în contextul în care directiva introduce doar un standard minim de protecție a consumatorului și dacă intenția legiuitorului intern este aceea de a proteja mai strict consumatorul decât prevede actul legislativ european. Prevederile propunerii legislative nu contravin dispozițiilor dreptului UE analizate în materia protecției consumatorilor”, transmite MAE.

„Deși directiva reglementează contractele de credit referitoare exclusiv sau predominant la bunuri imobile rezidențiale, acest lucru nu împiedică statele membre să extindă măsurile luate în conformitate cu prezenta directivă pentru a proteja consumatorii în legătură cu contractele de credit referitoare la alte tipuri de bunuri imobile sau să reglementeze în alt mod asemenea contracte de credit”, mai arată MAE.

Legea dării în plată permite stingerea datoriei la bancă prin predarea imobilului ipotecat către creditor.

Proiectul de lege a fost aprobat de Parlament la sfârșitul anului trecut, dar președintele Klaus Iohannis a cerut parlamentarilor să reexamineze documentul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)