MAE infirmă datele privind numărul de români și bulgari angajați în Marea Britanie în perioada aprilie-iunie

MAE infirmă datele privind numărul de români și bulgari angajați în Marea Britanie în perioada aprilie-iunie
Foto: romaniuk.net

Interpretările şi comentariile apărute în presa britanică potrivit cărora 141.000 de români şi bulgari au fost angajaţi în Regat în perioada aprilie-iunie a acestui an, sunt „speculative şi nefundamentate pe date reale”. Precizările vin din partea Ministerului român al Afacerilor Externe, la o zi după ce presa britanică informa că numărul românilor şi bulgarilor care lucrează în Marea Britanie a crescut cu 26 la sută în perioada celor trei luni.

MAE menţionează că, potrivit datelor Ministerului de Interne britanic, muncitorii români şi bulgari reprezintă doar 0,3% din totalul forţei de muncă locale.

Potrivit MAE, creşterea nivelului ocupării în rândul cetăţenilor români se explică, în principal, prin faptul că, în intervalul aprilie-iunie 2013, Ministerul de Interne de la Londra a îmbunătăţit procedura de obţinere a autorizaţiilor de muncă, timpul de procesare fiind redus semnificativ, de la aproximativ 9 luni, la sfârşitul anului 2012, la termenul standard de 6 luni sau chiar mai puţin,  inclusiv cu posibilitatea de urgentare dacă solicitantul a primit o ofertă fermă de angajare.

„Datele publicate de Oficiul Naţional pentru Statistică se referă la numărul cetăţenilor români aflaţi în diverse forme de angajare în Marea Britanie, în cursul trimestrului II al anului 2013, iar nu la numărul muncitorilor români care au sosit în Marea Britanie în perioada aprilie-iunie. Ca urmare, numărul cererilor procesate de autorităţile britanice în trimestrul II al acestui an a inclus şi cereri depuse de cetăţeni români în cursul trimestrului I  şi chiar al trimestrul IV al anului trecut. În aceste condiţii, interpretarea potrivit căreia sporul de forţă de muncă din România înregistrat în trimestrul II 2013 este egal cu numărul românilor care au venit în Marea Britanie în aceeaşi perioadă de timp este doar o speculaţie, nefiind fundamentată pe date reale”, se arată într-un comunicat publicat vineri de MAE.

Potrivit ministerului, datele publicate de Oficiul Naţional pentru Statistică de la Londra confirmă însă faptul că muncitorii români aleg această ţară pentru oportunităţile economice pe care le oferă şi nu pentru a accesa sistemul de beneficii sociale.

MAE menţionează că, potrivit datelor Ministerului de Interne britanic, muncitorii români şi bulgari reprezintă doar 0,3% din totalul forţei de muncă locale.

BBC News Online informa joi că numărul românilor şi bulgarilor care lucrează în Marea Britanie a crescut cu 26 la sută în lunile aprilie-iunie.

Restricţiile de muncă temporare impuse cetăţenilor celor două ţări vor expira la sfârşitul anului, ceea ce i-a determinat pe activiştii care se ocupă de imigraţie să anticipeze o creştere şi mai mare anul viitor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)