MAE confirmă: Moscova a declarat persona non grata pe adjunctul atașatului militar din cadrul Ambasadei României în Federaţia Rusă – E o reacție la măsura similară luată de România în cazul lui Alexey Grishaev

MAE confirmă: Moscova a declarat persona non grata pe adjunctul atașatului militar din cadrul Ambasadei României în Federaţia Rusă - E o reacție la măsura similară luată de România în cazul lui Alexey Grishaev
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul de Externe a confirmat, marți, că Moscova a declarat persona non grata pe adjunctul atașatului militar din cadrul Ambasadei României în Federaţia Rusă, drept reacţie la declararea persona non grata de către România, pe 26 aprilie, a lui Alexey Grishaev, adjunctul ataşatului militar din Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti.

MAE amintește că decizia autorităților române în ceea ce-l pruvește pe Grishaev a avut la bază activităţile şi acţiunile acestuia, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice.

Reacția Moscovei după ce România l-a declarat persona non grata peAlexey Grishaev

„Ministerul Afacerilor Externe confirmă că Federaţia Rusă a declarat persona non grata pe adjunctul atașatului militar din cadrul Ambasadei României în Federaţia Rusă, în reacţie la declararea persona non grata de către România, la 26 aprilie 2021, a domnului Alexey Grishaev, adjunctul ataşatului militar din Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti.

MAE reaminteşte că decizia autorităţilor române a avut la bază activităţile şi acţiunile domnului Alexey Grishaev, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”, se arată în comunicatul MAE.

Pe 26 aprilie, MAE a anunțat căa fost luată decizia ca Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, să fie declarat persona non grata pe teritoriul României. Hotărârea a venit în contextul în care, în ultima perioadă mai multe țări europene au expulzat mai mulți diplomați ai Federației Ruse.

Totuși,premierulFlorin Cîțua declarat că decizia „nu are nicio legătură cu ce se întâmplă în alte țări din Uniunea Europeană”.

„Eu nu aș lega-o pe seama unei campanii sau a unei reacții solidare cu ceea ce se întâmplă în alte țări. În România a fost o decizie luată, asumată, și am mers mai departe. O luam oricum. A fost o decizie pe care o luam și nu are nicio legătură cu ce se întâmplă în alte țări din Uniunea Europeană”, a insistat Cîțu.

Ambasadorul rus Valery Kuzmin a declarat căMoscova vededecizia Bucureștiuluidrept una neprietenoasă și își rezervă dreptul „de a lua măsuri relevante ca răspuns”.

„Această decizie este în mod incontestabil una neprietenoasă și nu îmbunătățește relațiile internaționale întreRusiași România”, a declarat ambasadorul Rusiei în România. „În conformitate cu Convenția de la Viena, autoritățile ruse își rezervă dreptul de a lua măsuri relevante ca răspuns”, a mai spusValery Kuzmin.

Știre în curs de actualizare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`