MAE, atenționare de călătorie de ultimă oră: Măsuri extreme luate de un stat, pentru combaterea epidemiei de coronavirus

MAE, atenționare de călătorie de ultimă oră: Măsuri extreme luate de un stat, pentru combaterea epidemiei de coronavirus

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze că autoritățile locale vor activa, începând cu data de 08 februarie 2020, orele 00:00, obligativitatea situării în carantină pentru o perioadă de 14 zile a tuturor persoanelor care doresc să intre în Hong Kong și care au fost în restul R. P. Chineze în ultimele 14 zile, arată un comunicat de presă.

Persoanele cu rezidența în Hong Kong vor fi puse în carantină la domiciliu, iar vizitatorii vor fi puși în carantină în camerele de hotel sau în locațiile unde au asigurată cazarea. Orice persoană care nu respectă măsura carantinei obligatorii riscă o pedeapsă de șase luni de închisoare sau o amendă de 3.250 USD (cu echivalent în monedă locală).

Menționăm că măsura carantinei obligatorii nu se aplică persoanelor care tranzitează aeroportuar Regiunea Administrativă Specială Hong Kong.

MAE reamintește cetățenilor români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze că autoritățile locale au activat planul de pregătire și răspuns pentru boli infecțioase noi de importanță pentru sănătatea publică, iar la data de 25.01.2020 a fost activat nivelul de alertă „Urgență” – nivel 3 din 3 (alertă; grav/serios; urgență).

Totodată, a fost introdusă obligativitatea ca orice persoană care intră în R.A.S. Hong Kong să completeze pe propria răspundere o „declarație de sănătate”. Completarea acestei declarații cu informații false se pedepsește cu șase luni de închisoare sau cu o amendă de aproximativ 650 USD (cu echivalent în moneda locală).

Conform datelor comunicate de către autoritățile locale, la data de 07.02.2020 la Hong Kong erau deja confirmate 25 de cazuri de infecție cu acest tip de pneumonie virală.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Hong Kong: +85225233813 și +85225233817, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Consulatului General al României în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze: +85296137370.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: http://hongkong.mae.ro [1], https://ec.europa.eu/consularprotection [2], www.mae.ro [3] și reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs [4]), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`