MAE: 346 de cetățeni români au fost repatriați din Franța, Italia şi Belgia

MAE: 346 de cetățeni români au fost repatriați din Franța, Italia şi Belgia

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, sâmbătă,că a ajutat la repatrierea a346 de românidinFranța, Italiaşi Belgia, prin punerea la dispoziția a trei curse aeriene operate de compania Tarom. Aceștianu mai puteau să îşi prelungeascăşederea în străinătate, dar nici nu se puteau întoarce acasă din cauză restricțiilormenite să previnărăspândirea noului coronavirus, care au dus la anularea zborurilor.

Tarom a efectuat 3 curse cătreRoma, Paris șiBruxelles pentru reaptrierea conaționalilor

Așadar, în cursul zilei de 5 iunie, MAEîn colaborare cu Ministerului Transporturilorși Ministerului Afacerilor Interneaajutat la revenirea în țară a 144 de români aflați pe teritoriul Franței, pe ruta Bucureşti-Paris-Bucureşti,a111 cetăţenidin Italia, pe ruta Bucureşti-Roma-Bucureşti şi a 91 cetăţeni români dinBelgia, pe ruta Bucureşti-Bruxelles-Bucureşti.

Autorităţilor române au făcut demersuri și pentru repatrierea a27 de cetăţeni străini, dintre care22de francezi, doi canadieni, doibritanici şi un camerunez.

MAE recomandă evitarea oricărei deplasări în afara granițelor României

Ministerul de Externe le transmite pe această cale cetățenilor români să evite orice deplasare în afara țării, ca urmare a riscului de a contracta noul coronavirus, dar și din cauza riscului de a se găsi în imposibiliatatea de a se întoarcea acasă, ca urmare arestricțiilor care afectează programul zborurile comerciale.

Cetăţenii români care se află în străinătate sunt sfătuiți să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale,să urmărească mass-media locale pentru a afla care sunt zonele cele mai afectate pentru a le putea evita,să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

Pentru informaţii suplimentare legate de prevenirea contaminării, cetăţenii români pot accesa site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (www.cnscbt.ro) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu).

Ministerul de Externe a făcut eforturi deosebite pentru afacilitarepatrierea românilor aflați în situații speciale, din cauza pandemiei de coronavirus

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a transmis pe 31 mai,un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni,în care a vorbitdespre contextul reprezentat de pandemia de COVID-19 și provocările pe care aceasta le-a adus celor din străinătate. Potrivit lui Bogdan Aurescu, misiunea cea mai importantă a MAE, dincolo de continuitatea serviciilor, a fost oferirea de asistenţă consulară şi facilitarea repatrierii pentru cei în situaţii deosebite.

”În contextul special din acest an, impus de pandemia de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe s-a concentrat în mod deosebit pe asigurarea drepturilor şi sprijinirea românilor din străinătate, atât cei care sunt rezidenţi în alte state, cât şi cei care au fost surprinşi acolo temporar din raţiuni personale, medicale, pentru studii sau la muncă în afara ţării. Misiunea cea mai importantă, dincolo de continuitatea serviciilor, a fost oferirea de asistenţă consulară şi facilitarea repatrierii pentru cei în situaţii deosebite, respectiv informarea constantă a acestora asupra măsurilor adoptate de celelalte state, inclusiv din perspectiva riscurilor şi a dificultăţilor pe care deplasările în străinătate le implică. A fost dificil şi am învăţat cu toţii din aceasta criză. Este motivul pentru care pot să spun că MAE este astăzi cu mai multe lecţii învăţate pe acest palier atât de important pentru români şi comunităţile româneşti de pretutindeni”, a transmis Bogdan Aurescu.

Acesta a declaratcă s-a acţionat, împreună cu alte ministere, cât şi în strânsă cooperare cu celelalte state membre ale Uniunii Europene şi cu Aliaţii noştri din NATO, în spiritul responsabilităţii şi al solidarităţii, pentru a găsi soluţii la provocările nemaiîntâlnite generate de pandemia de COVID-19.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`