„M-au făcut să plâng”: Fotografiile făcute la o distanță de 15 ani arată viteza cu care s-au topit ghețarii elvețieni

Publicat: 06 08. 2024, 13:29
Actualizat: 06 08. 2024, 14:01
Fotografiile făcute la o distnță de 15 ani arată viteza cu care s-au topit ghețarii elvețieni, sursă foto: X

Un turist a postat fotografii „uimitoare” cu el și cu soția sa în același loc din Alpii elvețieni, la aproape 15 ani distanță, într-o pereche de fotografii care evidențiază viteza cu care încălzirea globală topește ghețarii.

Elveția a pierdut o treime din volumul ghețarilor din 2000

Duncan Porter, un dezvoltator de software din Bristol, a postat fotografii care au fost făcute în același loc la ghețarul Rhone în august 2009 și august 2024. Gheața albă care a umplut fundalul din prima poză s-a micșorat și în 2024 lasă la vedere roca gri.

„Nu o să vă mint, fotografiile m-au făcut să plâng”, a scris Porter într-o postare virală pe platforma de socializare X.

Poluarea cu carbon eliberată de arderea combustibililor fosili și distrugerea naturii a încălzit planeta cu 1,3 ° C încă din timpurile preindustriale.

În Europa, care s-a încălzit de două ori mai repede decât media globală, verile mai fierbinți i-au forțat pe oamenii din regiunile muntoase să vadă cum ghețarii se topesc accelerat chiar în fața ochilor lor.

Postarea lui Porter a fost văzută de 3 milioane de oameni

Elveția a pierdut o treime din volumul ghețarilor din 2000, conform statisticilor oficiale, iar 10% au dispărut doar în ultimii doi ani.
Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) a constatat că – în cel mai rău scenariu pentru încălzirea globală – „aproape toată masa ghețarilor” ar dispărea în secolele următoare la latitudini joase, în Europa centrală, Caucaz, vestul Canadei și SUA, nordul Asiei, Scandinavia și Noua Zeelandă.

Ghețarul Rhone s-a descurcat mai bine decât alții din Elveția, dar s-a micșorat cu aproximativ un sfert în deceniul și jumătate dintre cele două fotografii ale lui Porter.

„A fost un ghețar foarte impresionant”, a spus Sonia Seneviratne, un climatolog elvețian și coautor al unui raport IPCC, care a vizitat ghețarul în adolescență. „Este foarte trist să vezi acele imagini pentru că vezi cât de mari au fost schimbările.”
Utilizatorii platformei X au reacționat cu groază și durere la postarea lui Porter, care a fost vizualizată de 3 milioane de ori.